Belvedere najlepszą restauracją w Polsce
W plebiscycie "Poland 100 Best Restaurants" Restauracja Belvedere zdobyła nagrodę w kategorii Grand Award (trzy widelce) oraz nagrodę specjalną – tytuł Najlepsza Restauracja w Polsce 2014. Szef Kuchni Belvedere, Adam Komar otrzymał tytuł Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce.
Nagrody zostały wręczone restauracjo Belvedere podczas uroczystej gali Poland 100 Best Restaurants, która odbyła się 25 października. W ramach konkursu restauracje oceniane są przez gości, internautów oraz przez profesjonalnych inspektorów.
W tegorocznym plebiscycie brało udział 712 restauracji z całego kraju, w tym m.in. takie miejsca jak: Restauracja Amber Room, Platter by Okrasa, Atelier Amaro, Papaya, Salto, Moonsfera.
We wrześniu tego roku nastąpiło oficjalne otwarcie nowych wnętrz restauracji oraz prezentacja najnowszej karty menu.
Budynek o ponad 150-letniej historii, w którym od blisko 20 lat mieści się restauracja Belvedere, to Nowa Oranżeria (nazywana też Palmiarnią lub Nową Pomarańczarnią). Zbudowany został z żeliwa i szkła w drugiej połowie XIX w., aby pomieścić powiększony, dzięki nabyciu od Radziwiłłów wielkiej kolekcji drzew pomarańczowych, zbiór roślin cieplarnianych.
W pierwszej połowie 2014 r. wnętrze restauracji zostało poddane kapitalnemu remontowi. Jak podkreślają zarządzający tym miejscem, wzorem króla Stanisława Augusta, który zatrudniał najlepszych artystów takich jak m.in. Dominik Merlini, Jan Christian Kamsetzer, Marcello Bacciarelli, André Le Brun, nowy projekt wnętrza powierzono wybitnemu projektantowi i scenografowi operowemu i teatralnemu. Jest nim Boris Kudlička – współpracujący z artystami i instytucjami na całym świecie, projektant wnętrz, partner pracowni architektonicznej WWAA. Dzięki jego rozwiązaniom restauracja tak mocno wpisana w historyczne otoczenie, stała się dziełem nowoczesnego designu na najwyższym światowym poziomie.
– Praca nad kształtem Belvedere to tylko część naszych wysiłków mających za celu przywrócenie Łazienkom świetności – mówi Anna Woźniak-Starak, właścicielka Grupy Belvedere i dodaje – Część ważna, skupiona nie tylko na tym, by uszanować przeszłość parku, lecz również na tym, by stworzyć nową rzeczywistość.
Przewodni motyw charakteryzujący nowe wnętrze restauracji to dekoracyjna konstrukcja z cortenu, która tworzy rodzaj oparcia dla roślinności. Pośród koron egzotycznych drzew, w ścianie zieleni, pojawiło się sześć antresol skrywających kameralne balkony „gniazda”. Połączenie stalowej konstrukcji „siatki cortenowej” z żywą zielenią przypomina swoistą instalację w przestrzeni Oranżerii.
Na tle porośniętej gęstym mchem ściany, w samym sercu restauracji zainstalowany został bar. Zestawienie białego corianu z jakiego został wykonany, z rudym cortenem oraz zielenią, tworzy interesującą kompozycję rzeźbiarską.
Przestrzeń foyer wypełniają wielkie tafle lustra i egzotycznego drewna. Zabieg ten dzięki multiplikacji refleksów światła i kory rozmaitych drzew nadaje wnętrzu niecodzienny charakter. Zaproponowany przez Borisa Kudličkę dialog architektury, natury i designu jest znakiem nowego podejścia do wnętrza i jego odbioru.
Potrawy w Restauracji Belvedere przygotowywane są pod okiem szefa kuchni Adama Komara, który tworzy autorską, współczesną kuchnię polską. Używa świeżych, dostępnych sezonowo, lokalnych produktów. Osobiście selekcjonuje składniki, które wybiera od stałych dostawców z różnych regionów Polski. Do przygotowania dań często wykorzystuje znane, choć nieco zapomniane produkty takie jak: jarmuż, słonecznik bulwiasty, brukiew czy skorzonera. Są one nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. – W naszej kuchni kultywujemy zdrowe odżywianie, dlatego bardzo ważny dla nas jest sposób przygotowywania potraw oraz ich składniki – podkreśla Adam Komar. – W jesiennym menu nie zabraknie jednak typowych, tradycyjnych polskich smaków takich jak smażone na maśle rydze podane z kluskami serowymi czy aromatyczna zupa borowikowa z kremowymi pierożkami – dodaje.
W ciągu blisko 20 lat Belvedere gościła koronowane głowy, dyplomatów, ludzi kultury, sztuki i świata biznesu, a jej dań próbowali m.in. Barack Obama, królowa Hiszpanii Zofia, Hillary Clinton, Jacques Chirac, Mick Jagger, Claudia Schiffer, Richard Chamberlain, Roman Polański, Bob Geldof, Bruce Springsteen czy Chris de Burgh. Co roku Belvedere Gourmet Group, do której należą: restauracja Belvedere oraz Belvedere Catering by Design, Klub Cavallo, kawiarnie Trou Madame i Amfiteatr, przeznacza część uzyskiwanych z działalności dochodów na konserwację i renowację zabytkowych obiektów w Łazienkach Królewskich.
W tym roku Restauracja Belvedere po raz siódmy znalazła się także w gronie restauracji rekomendowanych na łamach Michelin Guide „Główne Miasta Europy. Hotele i Restauracje 2014”.
W zasiadanej kolacji zorganizowanej w Restauracji Belvedere może wziąć udział 400 gości, w spotkaniu w formule koktajlu – 300. Obiekt dysponuje bezpłatnym parkingiem.