Wielkie otwarcie Hali Gwardii
Hala Gwardii i agencja Brave zapraszają na prezentację nowej lokalizacji na eventowej mapie Warszawy. Zwieńczeniem weekendu otwarcia jest spotkania branżowe w nowo otwartym historycznym miejscu, które łączy funkcje handlowe, gastronomiczne i kulturalne.
Nowi operatorzy Hali Gwardii po 125 latach od momentu pierwszego otwarcia obiektu przywracają historyczne miejsce zakupów i spotkań. Hala Gwardii to połączenie pod jednym dachem tradycyjnego targu z dobrej jakości żywnością i produktami regionalnymi, lokalami gastronomicznymi oraz specjalistycznymi sklepami kulinarnymi. Jest także przestrzenią, w której organizować można spotkania i eventy.
Finałem weekendu otwarcia Hali Gwardii (29 września - 1 października) jest spotkanie branżowe (2 października), na które zapraszają Hala Gwardii, organizator– otwarcia agencja Brave oraz partner wydarzenia MeetingPlanner.pl. Podczas spotkania zaprezentowane zostaną możliwości eventowe obiektu. W programie znajdą się m.in. jubileuszowy spektakl Kabaretu Pożar w Burdelu „Duszpasterz hipsterów, księża wyklęci i goście”, degustacja smaków Hali Gwardii oraz muzyczna niespodzianka.
Zaproszenie kierowane jest do meeting plannerów reprezentujących agencje eventowe, PCO i DMC, osób odpowiadających za organizację wydarzeń w korporacjach i instytucjach.
Nowa Hala Gwradii
Koncepcja i oferta nowo otwartej Hali oddaje klimat kultowych obiektów na świecie, które łączą ze sobą rolę targu i miejsca kulturalno-integracyjnego. Są to m.in. lizbońskie Mercado da Ribeira czy Mercado Boqueria w Barcelonie. Projekt architektoniczny nowej hali przygotowała warszawska pracownia „Bulanda, Mucha – Architekci”. Hala Gwardii łączy przestrzeń dla pasjonatów dobrego jedzenia i działalności kulturalnej w jednym obiekcie. Nie zabraknie też przestrzeni targowej z wysokiej jakości żywnością. Stoiska targowe zostały zaprojektowane zgodnie z jednolitą estetyką obiektu, aby harmonijnie współgrać z pozostałą architekturą budynku.
W strefie kulinarnej będzie można spróbować specjałów przygotowywanych na oczach gości przez szefów kuchni. Strefa będzie mieściła 25 stanowisk gastronomicznych i specjalistycznych sklepów kulinarnych. Do współpracy zostali zaproszeni doświadczeni restauratorzy i szefowie kuchni, ale także młodzi twórcy nowych koncepcji w dziedzinie jedzenia.
Wspólna część jadalna i 25 stanowisk gastronomicznych to drugi filar działania Hali Gwardii. Oprócz demokratycznej strefy gastronomicznej na antresoli będzie działać jedyna restauracja z obsługą kelnerską – Brasserie Smak.
W ofercie kulinarnej Hali znajdą się dania przybliżające smaki świata i inspirowane różnymi kuchniami, kuchnia polska, koncepty wegańskie, lokale specjalizujące się w diecie dla sportowców i oferujące posiłki dietetyczne.
Poza funkcją handlowo-gastronomiczną Hala Gwardii ma pełnić także rolę centrum kultury i miejsca integrującego mieszkańców Warszawy. W programie Hali Gwardii pojawią się różnorodne wydarzenia kierowane do różnych grup wiekowych, imprezy okolicznościowe i animacje kulturalne. Będzie działać nowa księgarnio-galeria Fundacji Bęc Zmiana, Bęc: książki i rzeczy, która oprócz działania księgarni, ma w planach program inspirowany lokalnym kolorytem, skierowany do różnych grup odbiorców.
Działalność Hali Gwardii będzie odwoływać się także do historii i chwil triumfu polskich bokserów, którzy właśnie w tym obiekcie pod okiem trenera Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali z najlepszymi.
Przy wsparciu Fundacji im. Feliksa Stamma w przestrzeni nowej Hali Gwardii powstała wielka wystawa dawnej fotografii mistrzów i ikon tej dyscypliny pt. „Historia Polskiego Boksu”. W porozumieniu z operatorami Hali Fundacja ustawiła ring olimpijski, na którym planuje realizować aktywności bokserskie pod okiem mistrza olimpijskiego Jerzego Rybickiego jako trenera. Najważniejszym jednak projektem w tym aspekcie działalności jest otwarcie pierwszego w Polsce Muzeum Boksu z Izbą Pamięci wybitnego trenera wszechczasów „Papy” Stamma. W Hali Gwardii w roku 1953 odbyły się słynne X Mistrzostwa Europy w boksie, które były największym powojennym sukcesem sportowym Polski.
Historia miejsca
Hala Mirowska i Hala Gwardii wybudowane w latach 1899-1902 stały się na długo największymi obiektami handlowymi w Warszawie. Umożliwiały lepszą organizację handlu i podniesienie warunków higienicznych sprzedaży dzięki przeniesieniu jej z otwartej przestrzeni do zamkniętych pomieszczeń. Stragany i sklepy były wynajmowane indywidualnym przedsiębiorcom, sprzedawano w nich produkty spożywcze oraz przedmioty związane z gospodarstwem domowym. Po drugiej wojnie światowej Hala Gwardii służyła jako tymczasowa zajezdnia autobusowa, a po przekazaniu klubowi Gwardia Warszawa, stała się centrum polskiego boksu. To tu, pod okiem legendarnego Trenera Feliksa „Papy” Stamma polscy pięściarze trenowali i wygrywali międzynarodowe mecze bokserskie oraz odnieśli historyczny sukces podczas Mistrzostw Europy w Boksie w 1953 roku.