Wielkie otwarcie Hali Gwardii

Hala Gwardii i agencja Brave zapraszają na prezentację nowej lokalizacji na eventowej mapie Warszawy. Zwieńczeniem weekendu otwarcia jest spotkania branżowe w nowo otwartym historycznym miejscu, które łączy funkcje handlowe, gastronomiczne i kulturalne.

Nowi operatorzy Hali Gwardii po 125 latach od momentu pierwszego otwarcia obiektu przywracają historyczne miejsce zakupów i spotkań. Hala Gwardii to połączenie pod jednym dachem tradycyjnego targu z dobrej jakości żywnością i produktami regionalnymi, lokalami gastronomicznymi oraz specjalistycznymi sklepami kulinarnymi. Jest także przestrzenią, w której organizować można spotkania i eventy.

Finałem weekendu otwarcia Hali Gwardii (29 września - 1 października) jest spotkanie branżowe (2 października), na które zapraszają Hala Gwardii, organizator– otwarcia agencja Brave oraz partner wydarzenia MeetingPlanner.pl. Podczas spotkania zaprezentowane zostaną możliwości eventowe obiektu. W programie znajdą się m.in. jubileuszowy spektakl Kabaretu Pożar w Burdelu „Duszpasterz hipsterów, księża wyklęci i goście”, degustacja smaków Hali Gwardii oraz muzyczna niespodzianka.
Zaproszenie kierowane jest do meeting plannerów reprezentujących agencje eventowe, PCO i DMC, osób odpowiadających za organizację wydarzeń w korporacjach i instytucjach.

Nowa Hala Gwradii
Koncepcja i oferta nowo otwartej Hali oddaje klimat kultowych obiektów na świecie, które łączą ze sobą rolę targu i miejsca kulturalno-integracyjnego. Są to m.in. lizbońskie Mercado da Ribeira czy Mercado Boqueria w Barcelonie. Projekt architektoniczny nowej hali przygotowała warszawska pracownia „Bulanda, Mucha – Architekci”. Hala Gwardii łączy przestrzeń dla pasjonatów dobrego jedzenia i działalności kulturalnej w jednym obiekcie. Nie zabraknie też przestrzeni targowej z wysokiej jakości żywnością. Stoiska targowe zostały zaprojektowane zgodnie z jednolitą estetyką obiektu, aby harmonijnie współgrać z pozostałą architekturą budynku.
W strefie kulinarnej będzie można spróbować specjałów przygotowywanych na oczach gości przez szefów kuchni. Strefa będzie mieściła 25 stanowisk gastronomicznych i specjalistycznych sklepów kulinarnych. Do współpracy zostali zaproszeni doświadczeni restauratorzy i szefowie kuchni, ale także młodzi twórcy nowych koncepcji w dziedzinie jedzenia.
Wspólna część jadalna i 25 stanowisk gastronomicznych to drugi filar działania Hali Gwardii. Oprócz demokratycznej strefy gastronomicznej na antresoli będzie działać jedyna restauracja z obsługą kelnerską – Brasserie Smak.
W ofercie kulinarnej Hali znajdą się dania przybliżające smaki świata i inspirowane różnymi kuchniami, kuchnia polska, koncepty wegańskie, lokale specjalizujące się w diecie dla sportowców i oferujące posiłki dietetyczne.

Poza funkcją handlowo-gastronomiczną Hala Gwardii ma pełnić także rolę centrum kultury i miejsca integrującego mieszkańców Warszawy. W programie Hali Gwardii pojawią się różnorodne wydarzenia kierowane do różnych grup wiekowych, imprezy okolicznościowe i animacje kulturalne. Będzie działać nowa księgarnio-galeria Fundacji Bęc Zmiana, Bęc: książki i rzeczy, która oprócz działania księgarni, ma w planach program inspirowany lokalnym kolorytem, skierowany do różnych grup odbiorców.

Działalność Hali Gwardii będzie odwoływać się także do historii i chwil triumfu polskich bokserów, którzy właśnie w tym obiekcie pod okiem trenera Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali z najlepszymi.
Przy wsparciu Fundacji im. Feliksa Stamma w przestrzeni nowej Hali Gwardii powstała wielka wystawa dawnej fotografii mistrzów i ikon tej dyscypliny pt. „Historia Polskiego Boksu”. W porozumieniu z operatorami Hali Fundacja ustawiła ring olimpijski, na którym planuje realizować aktywności bokserskie pod okiem mistrza olimpijskiego Jerzego Rybickiego jako trenera. Najważniejszym jednak projektem w tym aspekcie działalności jest otwarcie pierwszego w Polsce Muzeum Boksu z Izbą Pamięci wybitnego trenera wszechczasów „Papy” Stamma. W Hali Gwardii w roku 1953 odbyły się słynne X Mistrzostwa Europy w boksie, które były największym powojennym sukcesem sportowym Polski.

Historia miejsca
Hala Mirowska i Hala Gwardii wybudowane w latach 1899-1902 stały się na długo największymi obiektami handlowymi w Warszawie. Umożliwiały lepszą organizację handlu i podniesienie warunków higienicznych sprzedaży dzięki przeniesieniu jej z otwartej przestrzeni do zamkniętych pomieszczeń. Stragany i sklepy były wynajmowane indywidualnym przedsiębiorcom, sprzedawano w nich produkty spożywcze oraz przedmioty związane z gospodarstwem domowym. Po drugiej wojnie światowej Hala Gwardii służyła jako tymczasowa zajezdnia autobusowa, a po przekazaniu klubowi Gwardia Warszawa, stała się centrum polskiego boksu. To tu, pod okiem legendarnego Trenera Feliksa „Papy” Stamma polscy pięściarze trenowali i wygrywali międzynarodowe mecze bokserskie oraz odnieśli historyczny sukces podczas Mistrzostw Europy w Boksie w 1953 roku.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl