Łódzka Restauracja u Kretschmera nagrodzona w ogólnopolskim konkursie na dania z baraniny

Zespół Restauracji u Kretschmera, która mieści się w Hotelu Tobaco, w składzie szef kuchni Maciej Kowalski i Tomasz Moszyński wywalczyli III miejsce w XI Mistrzostwach Polski w podawaniu baraniny, które odbyły się w sierpniu w Ustroniu w ramach Święta Baraniny.
– Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyniku, szczególnie, że konkurencja była bardzo silna – mówi Maciej Kowalski.
Zorganizowane przez Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to – jak podkreślają uczestnicy – doskonała okazja na wymianę doświadczeń branżowych. W czasie trwania zawodów zorganizowano konferencję popularnonaukową dotyczącą hodowli owiec.
Sygnałem rozpoczęcia Międzynarodowych Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny była salwa armatnia. W konkursie wzięło udział kilkanaście ekip z całego kraju. Kucharze z Restauracji u Kretschmera reprezentowali miasto, jako jedynka ekipa z Łodzi, która zakwalifikowała się do ścisłego finału.
Restauracja u Kretschmera mieści się w budynku Hotelu Tobaco. Sam Kretschmer był jednym z fabrykantów, który na terenie obecnego Tobaco Park, prowadził swoją Fabrykę Wełny, która po wojnie stała się siedzibą Monopolu Tytoniowego. Tutaj produkowano tytoń i papierosy do końca XX wieku.
– Łódzki klimat jest nam szczególnie bliski. Dlatego też w naszej restauracji serwujemy gościom potrawy z elementami kuchni Łodzi czterech kultur tj. polskiej, żydowskiej, rosyjskiej i niemieckiej – kontynuuje szef kuchni w Hotelu Tobaco.
Restauracji u Kretschmera zdobyła także III miejsce w kategorii obsługa w konkursie Restaurant Week 2016, I miejsce w kategorii Tradycyjne Kuchnie Świata w Food Biznes Awards 2015, wyróżnienie Czapką Kucharską w międzynarodowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau Polska 2016.