Sofitel Grand Sopot świętuje dziewięćdziesięciolecie
Utwór „Sopockie Bolero” w wykonaniu Edyty Geppert do słów Agnieszki Osieckiej był motywem przewodnim jubileuszu w hotelu Sofitel Grand Sopot. W uroczystości wzięli udział m.in. prezydent Sopotu Jacek Karnowski i ambasador Francji Pierre Levy. Gości powitał Gilles Clavie, prezes zarządu, dyrektor generalny Orbisu, Ireneusz Węgłowski, wiceprezes Orbisu oraz Gregory Millon, dyrektor hotelu.
Dziewięćdziesiąt lat temu otwarciu hotelu towarzyszyła muzyka jazzowa, w wykonaniu amerykańskiego bandu Erica Burcharda. Na jubileuszowym przyjęciu tę rolę przejął zespół The Swing Thing, który poprowadził gości w muzyczną podróż w czasie. Przy dźwiękach utworów z lat 20. można było oddać się refleksjom nad minioną epoką i przysłuchiwać barwnym anegdotom związanym z historią hotelu. Narratorem tych opowieści był krytyk filmowy i publicysta, Tomasz Raczek.
Historia sopockiego Granda rozpoczęła się w 1927 roku. „Największy i najbardziej elegancki hotel Północnej Europy” mówił o nowo otwieranym Hotelu Grand nadburmistrz Sopotu. A Gazeta Gdańska pisała: „(…) Wielki i stylowy gmach odznacza się imponująco nad plażą. Do użytku w części oddano dojazd, hall, terasy nad morzem, kawiarnię z cukiernią, 35 pokojów dla kuracjuszów z 50 łóżkami (…)”.
Gmach budynku do dziś nie uległ zmianie i stanowi przykład kurortowej architektury modernistycznej. W pokojach znajdowały się stylowe meble oraz kryształowe żyrandole. Ściany wyścielały gobeliny, a Sala Balowa oświetlona była zachowanymi do dzisiaj kryształowymi żyrandolami Baccarat, manufaktury, za którą stoi ponad 250-letnia historia. Apartamenty posiadały własne łazienki, w których goście mogli zażywać kąpieli w wodzie morskiej, gdyż budynek posiadał urządzenia doprowadzające wodę bezpośrednio z Bałtyku.
Podczas ostatniej modernizacji nad projektami wnętrz pracował francuski architekt Frédéric Yzerman. Lobby, restauracja, basen i pokoje hotelowe po redekoracji nabrały nowoczesnego charakteru, ale nie tracąc oryginalnego stylu.
To właśnie w nowo zaprojektowanym ogrodzie z fontannami odbył się z okazji jubileuszu 90-lecia pokaz Teatru Ognia i Tańca. By uczcić tę noc, szef kuchni Tomasz Koprowski przygotował dania z klasycznej kuchni polskiej z elementami kuchni francuskiej w nowoczesnym wydaniu: pierś kaczki berberyjskiej marynowaną w soli morskiej, żabie udka z puree z pietruszki i dojrzewającą polędwicę wołową z rozmarynem.
Historia hotelu związana jest także z muzyką. Na początku lat 70. w Grandzie odbywały się eleganckie bale prasy, na których przygrywały trzy orkiestry. Od 1961 r. z Grand Hotelu retransmitowano lokalną radiową audycję muzyczną „Podwieczorek na fali 230”, wzorowaną na „Podwieczorku przy mikrofonie”. A w 1970 r. powstała pierwsza w Polsce dyskoteka Musicorama.
W swojej długiej historii hotel gościł: koronowane głowy (król Hiszpanii Alfons XIII), mężów stanu (Charles de Gaulle, Henry Kissinger) oraz światowe sławy estrady i filmu (Greta Garbo, Marlena Dietrich, Omar Sharif, Annie Lennox, Charles Aznavour, Josephine Baker, Shakira, Paul Anka, Jean Michel-Jarre, Karel Gott, Helena Vondrackowa, Norah Jones).
Hotel odwiedzali też liczni przedstawiciele bohemy artystycznej m.in. Czesław Miłosz, Sławomir Mrożek, Nina Andrycz, Jan Kiepura, Halina Poświatowska Krzysztof Krawczyk, Maryla Rodowicz, Zbigniew Wodecki, Jerzy Połomski. Debiutował tu m.in. w 1965 r. zespół Czerwone Gitary. To właśnie tu Agnieszka Osiecka miała swój ulubiony stolik z widokiem na plażę, przy którym powstało wiele jej piosenek. Być może było to właśnie „Sopockie Bolero” z fragmentem: „A tulił nas jak port, jak fort lirycznych band, elegant, birbant, lord, sopocki Hotel Grand”, które do muzyki Włodzimierza Korcza wśród innych utworów zaśpiewała podczas jubileuszowego wieczoru Edyta Geppert.
90. urodziny Sofitel Grand Sopot uczcił, nadając nowego brzmienia dla konceptu „La Nuit by Sofitel”. W przestrzeni urządzonej w czarno-białe i geometryczne wzory zagra łDJ Dave Mayer, holenderska gwiazda muzyki klubowej. Punktem kulminacyjnym wieczoru był tort śmietankowo-malinowy w kształcie hotelu ważący blisko 30 kg.
W pięciogwiazdkowym hotelu Sofitel Grand Sopot dostępnych jest 127 pokojów od strony morza lub parku. Restauracja Art Deco oferuje dania będące połączeniem polskiej i francuskiej sztuki kulinarnej. Goście mogą zrelaksować się w Grand SPA, odwiedzić siłownię SoFIT lub skorzystać z krytego basenu. W okresie letnim udostępniona jest prywatna hotelowa plaża.