Szef cukierni Airport Hotel Okęcie w czołówce World Chocolate Masters Paris 2018

Michał Iwaniuk
Michał Iwaniuk
Finaliści konkursu
Finaliści konkursu

Michał Iwaniuk, szef hotelowej cukierni z Airport Hotel Okęcie uczestniczył w World Chocolate Masters Paris 2018 – cyklicznym wydarzeniu, które jest spotkaniem 20 najlepszych cukierników świata.

Michał Iwaniuk przeszedł do finału tego wydarzenia i zakwalifikował się do pierwszej dziesiątki, zajmując siódme miejsce. Uzyskał 461 punktów, natomiast zwycięzca - Elias Läderach ze Szwajcarii – otrzymał 522 punkty.
 

Tematem tegorocznej edycji mistrzostw było miasto przyszłości – Futuropolis. Cukiernicy interpretowali go w formie czekoladowych rzeźb i deserów, były to: rzeźba główna, travel cake o gramaturze 600-800 g, pralina, fresh patisserie, ciastko „to-go”, baton i mała rzeźba.
 

Przedstawiciel Aiport Hotel Okęcie swoją koncepcję Futuropolis przedstawił w postaci kobiety-hybrydy wyrzeźbionej w czekoladzie – w połowie Matki Ziemi, w połowie cyborga. Natomiast travel cake i baton w formie koła miały przypominać współczesnym podróżnikom, że ziemia jest okrągła.
 

Wiodącym motywem smakowym prezentacji Michała Iwaniuka była zakorzeniona w polskiej tradycji brusznica oraz czekolada Mazovia, stanowiąca autorską kompozycję mistrza. Bazę Mazovii stanowi 71-procentowe kakao Barry Callebaut, charakteryzuje ją także nuta owoców leśnych i aromat czerwonych kwiatów.
 

Start w mistrzostwach wkrótce przełoży się na poszerzenie oferty hotelowej cukierni. W ladzie Czekolada Café znajdą się produkty konkursowe - ciastko „to-go” w poręcznym słoiczku oraz pożywny baton, które mogą zastąpić tradycyjną przekąskę.
 

Michał Iwaniuk jest szefem cukierni Airport Hotel Okęcie, odpowiedzialnym za kreację marki Czekolada Café od 2014 roku. Jest także regionalnym World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut i laureatem tytułu Best Pastry Chef (2016). Jest trenerem w Ashanti – Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Łodzi, gdzie prowadzi szkolenia dla profesjonalistów i pasjonatów cukiernictwa z przygotowania deserów w formie monoporcji, konfekcji czekoladowej i tortów artystycznych.
 

Michał Iwaniuk wyszkolił zespół cukierników Airport Hotel Okęcie. W 2018 roku, podczas targów Mazury HoReCa w Expo Mazury w Ostródzie, wraz ze swoimi współpracownikami wziął całą stawkę w prestiżowym konkursie Master Challenge by Schöller.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl