Nowi szefowie kuchni w pięciogwiazdkowych hotelach Zdrojowej
Kuchnia flagowego hotelu sieci – Marine Hotel została oddana w ręce Mariusza Kucharczaka, natomiast w nowo otwartym Diune Hotel kuchnią zarządza Rafał Durka.
Mariusz Kucharczak dla Marine Hotel przeprowadził się do Kołobrzegu i jako szef kuchni ma za zadanie rozwinąć koncept restauracji, kawiarni i nowej oferty bankietowej. Swoją przygodę kulinarną rozpoczynał jako 16-latek. Jego pierwszym popisowym daniem była jajecznica. Specjalizuje się w kuchni nowoczesnej bazującej na produktach naturalnych z regionalnym twistem. Uwielbia intrygujące fuzje różnych technik podane na jednym talerzu i zaskakujące smakiem. Nieposkromiony amator czekolady i brownie. Prywatnie spędza czas z żoną i synkiem, a w wolnych chwilach dba o kondycję na siłowni oraz trenuje boks. Mariusz Kucharczak ma 31 lat.
Niespełna 25-letni Rafał Durka jest prawdopodobnie najmłodszym szefem kuchni pracującym w 5-gwiazdkowym hotelu w Polsce. Od otwarcia hotelu zarządza kuchnią Restauracji Arté i kawiarnią, a wkrótce również otworzy kolejną restaurację. Karierę rozpoczął w 2007 roku w warszawskiej restauracji, by następnie zdobywać kolejne zawodowe szczeble w nadmorskich 4- i 5-gwiazdkowych hotelach. Każdy dzień w pracy, traktuje tak, jak byłby on pierwszym i zarazem ostatnim – w jego kuchni nie ma miejsca na samozadowolenie. Durka to pasjonat, który w spontaniczny sposób potrafi zaskakiwać subtelnymi i wyrafinowanymi smakami. Swoim kunsztem kulinarnym z chęcią dzieli się ze zespołem i gośćmi. Wolne chwile poświęca rodzinie oraz aktywnemu wypoczynkowi. Miłośnik natury i motocykli.