Pierwsze Forum Pszczelarzy Miejskich w Regent Warsaw Hotel

fot. Krystian Szczęsny
fot. Krystian Szczęsny

W warszawskim hotelu Regent odbyło się 1. Forum Pszczelarzy Miejskich. Spotkanie powstało z inicjatywy Regent Warsaw Hotel, pierwszego hotelu w Polsce i w Warszawie z ulami na dachu. Pierwszej edycji wydarzenia przyświecało hasło „Pszczoły w mieście – konieczność czy moda?
 

Forum współtworzą miejscy entuzjaści pszczół - Regent Warsaw Hotel, „Polska Ekologia” – stowarzyszenie zajmujące się promocją żywności ekologicznej oraz edukacją konsumentów, Deutsche Bank – pierwszy bank w Polsce z własną pasieką na dachu, Pszczelarium.pl – Agnieszka i Kamil Bajowie, założyciele oraz opiekunowie stu uli w Warszawie, architekt Kinga Żurek z Kuryłowicz & Associates, pracowni architektonicznej kreującej przestrzeń w mieście przyjaźnie dla środowiska oraz lekarz, dr Arkadiusz Kapliński, wykorzystujący apiterapię w swojej praktyce zawodowej.
Organizatorzy zwracają uwagę, iż w Warszawie znajduje się już kilkaset uli, a każdy z nich jest niezwykle ważny dla jakości życia w mieście. – Zależy nam na podkreśleniu roli miejskich pszczelarzy w dbaniu o środowisko w mieście. Chcemy dotrzeć z ideą miejskiego pszczelarstwa do mieszkańców, władz miasta, mediów, podkreślając rolę pszczół w każdym aspekcie życia człowieka – mówi  Magdalena Jaworska, dyrektor ds. marketingu Regent Warsaw Hotel, gospodarz i inicjator spotkania.

Organizatorzy Forum przygotowali dla publiczności krótkie wystąpienia ekspertów z obszaru pszczelarstwa, ekologii, medycyny i architektury. Mowa była o historii pasiek w Warszawie, roli pszczół w mieście, zaprezentowano badania jakości miodu miejskiego oraz o znaczenie miodu i produktów pszczelich dla zdrowia człowieka. Forum zakończyła sesją pytań i odpowiedzi. Spotkanie i dyskusję moderowała dziennikarka Odeta Moro.
W 2012 roku Regent Warsaw Hotel, jako pierwszy w Polsce i jedyny w tej części Europy umieścił na swoim dachu pasiekę. Tym samym wpisał się do grona europejskich obiektów, których misją jest troska o środowisko oraz działania na rzecz ochrony przyrody. Obecnie na dachu hotelu mieści się siedem uli zamieszkanych przez ok. 350 tys. pszczół, które produkują 300 litrów miodu rocznie. Miód Łazienki Gold podawany jest gościom do śniadania i wykorzystywany w menu restauracji Venti-tre. Co ciekawe, pomysł umieszczania pasiek w mieście nie jest współczesnym trendem. Najstarsze przykłady to pasieka założona w 1806 r. w klasztorze w XII dzielnicy Paryża, a w nowszej historii, m.in. dach Opery Paryskiej – 1985 r., czy muzeum Grand Palais – 2009 r. W Londynie stowarzyszenia pszczelarskie podają, że w ostatnich latach podwoiła się liczba pasiek w tym mieście do ponad 3,5 mln pszczół.
Pierwsze Forum Pszczelarzy Miejskich odbyło się 20 marca.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl