Belvedere Catering by Design na przyjęciach dyplomatycznych

Belvedere Catering by Design przegotowało catering na przyjęcie dyplomatyczne w ramach majowej wizyty Prezydenta Singapuru Tony’ego Tan Keng Yamy, podczas której Prezydent Rzeczypospolitej Andrzej Duda wydał uroczysty obiad na cześć zaproszonego gościa.

Menu na obiad dyplomatyczny przygotował szef kreatywny Belvedere Catering by Design Henryk Nieciejowski. Lekkie, wiosenne menu oparte zostało na polskich produktach. Składało się z wędzonego jesiotra z botwinką i zielonym ogórkiem, kremu z zielonych szparagów z lubczykiem i czarnuszką, przepiórki nadziewanej borowikami i kremu poziomkowego z czekoladą i różą.
– Wydarzenia dyplomatyczne to jeden z najtrudniejszych, a zarazem najciekawszych obszarów dla usług cateringowych. Różnorodność form przyjęć dyplomatycznych oraz wymóg dużej wiedzy i najwyższej jakości sprawia, że instytucje państwowe i międzynarodowe często decydują się na wybór najbardziej doświadczonych firm cateringowych – podkreśla Beata Bronowicz, dyrektor sprzedaży i marketingu w Belvedere Gourmet Group.
Usługa cateringowa musi być dostosowana do rodzaju wydarzenia. W protokole dyplomatycznym wyróżnia się kilka rodzajów przyjęć: koktajle, śniadania, obiady, przyjęcia, przyjęcia bufetowe, garden party, poranne śniadania i tzw. lampkę wina. Co ciekawe, śniadanie w protokole dyplomatycznym ma miejsce w godzinach południowych i przybiera formę lunchu. W przeciwieństwie do dyplomatycznych obiadów, czyli de facto kolacji, które składają się zazwyczaj z czterech dań i aperitifu, podczas śniadań serwowane są trzy dania: przystawka, danie główne i deser.


Jak zaznacza Beata Bronowicz, przy obsłudze wydarzeń o randze międzynarodowej szczególną uwagę trzeba zwrócić na przestrzeganie restrykcji żywieniowych – zarówno indywidualnych, jak i tych wynikających z czynników religijnych bądź kulturowych. Organizator przed każdym wydarzeniem przekazuje listę indywidualnych wymagań. Należy wziąć pod uwagę wszystkie możliwe ograniczenia wynikające z różnic kulturowych: wykluczyć z menu niektóre rodzaje mięs, kontrowersyjne potrawy. W przypadku przyjęć z udziałem przedstawicieli państw muzułmańskich zazwyczaj nie podaje się napojów alkoholowych. Obsługa kelnerska musi nie tylko posługiwać się językiem angielskim i posiadać duże doświadczenie, ale także musi być odpowiednio przeszkolona z zasad protokołu dyplomatycznego.
 – Belvedere Catering podczas realizacji dla gości zagranicznych pokazuje to, co najlepsze w naszej bogatej polskiej tradycji kulinarnej, co spotyka się z uznaniem gości. Przy tej okazji w naturalny sposób promujemy również polską kuchnię na arenie międzynarodowej – mówi Beata Bronowicz.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl
05.05.2025 – 05.05.2025