Zielone, smaczne, industrialne, czyli różne oblicza Śląskiego

Uczestnicy MP MICE Tour w Lesie Murckowskim w Katowicach. fot. Marcin Faliński
Na zdjęciu: Uczestnicy MP MICE Tour w Lesie Murckowskim w Katowicach. fot. Marcin Faliński

Uczestnicy kolejnego wyjazdu studyjnego z cyklu MP MICE Tour®, zorganizowanego przez Silesia Convention Bureau wspólnie z MeegingPlanner.pl, poznawali różne oblicza Śląskiego. Region okazał się niezwykle różnorodny, nowoczesny i otwarty, łączący najlepsze tradycje z najnowszymi trendami.
 
Wyjazd trwał od 3 do 5 czerwca, a jego pierwszym punktem była wizyta w Restauracji Terra Mare, mieszczącej się w najstarszym budynku w Katowicach, przy ulicy Walentego Roździeńskiego 191. Lokal, prowadzony przez firmę Catering24, która obsługuje eventy od kilkunastoosobowych, po wielkie pikniki na kilkanaście tysięcy osób, specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej. Serwowane tutaj dania z kuchni włoskiej i owoców morza stanowią kompozycję nietypowych dla tego regionu smaków. Menu restauracji zawiera między innymi różnego rodzaju spaghetti, risotto, sałaty oraz dania rybne i mięsne.
 
Degustacja wina i kąpiel leśna
W programie pierwszego dnia była także wizyta w jedynej działającej w Katowicach winnicy Giesche, która funkcjonuje od 2009 roku, a zlokalizowana jest w dzielnicy Murcki, na wzniesieniu położonym 328 m n.p.m. Uprawianych jest tutaj 6000 krzewów winorośli, z których produkuje się wino białe, różowe i czerwone. Meeting plannerzy mieli okazję poznać tajniki uprawy winorośli i produkcji wina, zostali też zaproszeni na jego degustację.
Chwilę wytchnienia zapewniła kąpiel leśna prowadzona przez Katarzynę Grabkę z Fundacji Leśne Projekty. Po tym ciekawym doświadczeniu, które pozwoliło poznać las z innej strony i poczuć go zmysłami, goście mogli odpocząć na hamakach.
Dzień zakończyła kolacja w restauracji Kaktusy w hotelu Diament Plaza, podczas której serwowane były tradycyjne śląskie potrawy w nowoczesnych odsłonach, takie jak sałatka śledziowa czy karminadle (kotlety mielone) w wersji wege. Wizyta w restauracji była także okazją do poznania hotelu, który oferuje 135 pokojów z 270 miejscami noclegowymi, pięć apartamentów o powierzchni 50 mkw. każdy oraz unikatowy penthause o powierzchni 90 mkw. z dodatkowym ponad 30-metrowym, wyposażonym tarasem i widokiem na panoramę Katowic.
Obiekt posiada także ofertę dla rynku eventowego, działają tutaj dwie sale konferencyjne – sala Aloes o powierzchni 40 mkw., w odbywających się tutaj spotkaniach może wziąć udział do 30 osób, oraz sala VIP o powierzchni 15 mkw., przeznaczona na małe kameralne spotkania do 8 osób.
 
Śląskie browary
Zakwaterowanie uczestnikom wyjazdu pierwszego dnia zapewnił Hotel Best Western Mariacki, mieszczący się w odrestaurowanej kamienicy przy najbardziej imprezowej ulicy w mieście (Mariackiej). Cechą charakterystyczną obiektu są industrialne przestrzenie, a także świetna, autorska kuchnia. Obiekt posiada własny browar, gdzie można spróbować warzonego na miejscu piwa a także salę konferencyjną, która pomieści do 50 osób.
Spotkania biznesowe można także organizować w restauracji Browar Mariacki, gdzie w kameralnej atmosferze można porozmawiać z partnerami biznesowymi, zorganizować wyjście z zespołem lub szkolenie dla pracowników. Elastyczne możliwości aranżacji sali pozwalają na organizację spotkań w wielu formatach, a wziąć może w nich udział nawet 50 osób.

Drugiego dnia goście odwiedzili Centrum Wycieczkowe Tyskich Browarów Książęcych, gdzie poznawali zasady warzenia piwa. Zwiedzali także jeden z największych browarów w Europie. Zapoznali się z szeroką ofertą eventową obiektu, w którym można organizować biesiady oraz nocne zwiedzanie z aktorami. Meeting plannerzy wzięli także udział w foodpairingu, który polega na szukaniu nowych i wyjątkowych wrażeń smakowych poprzez nowatorskie łączenie składników dań, często takich, które zwykle nie są serwowane razem.
W browarze odbył się również warsztat networkingowy dla branży MICE, który zorganizowała agencja Dream Events.
 
Największy hotel 5-gwiazdkowy
Pod koniec dnia meeting plannerzy pojechali do Wisły, gdzie mieli zapewnione zakwaterowania w Hotelu Crystal Mountain, jednym z największych 5-gwiazdkowych hoteli w Śląskim, laureatem ostatniej edycji MP Power Awards® w kategorii Hotel eventowo-konferencyjny. Obiekt posiada 491 pokojów (1300 miejsc noclegowych) a także obszerną przestrzeń biznesową.
Składa się na nią sala o powierzchni 750 mkw., którą dzięki systemowi dźwiękoszczelnych ścian modułowych można podzielić na kilka mniejszych przestrzeni dostosowanych do różnego rodzaju szkoleń i konferencji, a także ponad 500 mkw. foyer. Można tutaj zorganizować spotkanie biznesowe dla prawie 800 osób.
Hotel dysponuje także czterema mniejszymi, niezależnymi salami – dwoma większymi – każda przeznaczona dla 65 osób oraz dwoma mniejszymi – każda dla 12 osób. Na kameralne spotkania biznesowe oferowany jest meeting room dla 10 osób. Każda z sal posiada niezależne wyposażenie audiowizualne i multimedialne oraz klimatyzację. Dzień zakończyła kolacja w hotelowej restauracji z zabawą muzyczną z DJ-em.

Trzeciego dnia, oprócz prezentacji hotelu z elementami grywalizacji, zaplanowano aktywne poznawanie okolicznych gór, czyli outdoor w postaci gry terenowej prowadzonej w formie geocatchingu z grupą Hurtownia Adrenaliny, która specjalizuje się z działaniach integracyjnych i team buildingu w Beskidach.
Regionalny obiad zaserwowano w Chacie Olimpijczyka w Wiśle, lokalu połączonym z muzeum kuchni beskidzkiej. Można było tutaj spróbować tradycyjnych góralskich dań regionu, również w wersji wege. Do specjalności restauracji należą między innymi– kapuśnica po wiślańsku, czyli zupa gotowana na soku z kapusty kiszonej, czoskula z grzankami, placki szkubane, czyli placki ziemniaczane pieczone na blasze bez tłuszczu, także w wersji ze szpyrkami (skwarkami), podpłomyki, a z deserów – kołocz wiślański, wiślański domowy sernik i herbata z zielin.
 
Zielone Śląskie
Element natury i zieleni przewijał się podczas całego wydarzenia i był jego motywem przewodnim.
– Zielone Śląskie – pod takim hasłem przygotowaliśmy program kolejnej wizyty studyjnej dla krajowych planistów i tour operatorów. Większość z nich odwiedziła Śląskie po raz pierwszy. Na miejscu nie kryli zaskoczenia – odwiedzili winnicę w sercu katowickiego lasu, doświadczyli kąpieli leśnej w centrum aglomeracji śląskiej, a także chodzili po beskidzkich szlakach podczas gry terenowej. Ale przyroda była tylko jedną z kilku rzeczy, które chcieliśmy pokazać. Kolejną równie ważną była kuchnia – przez żołądek do serca. Lubimy dobrze karmić naszych gości, nie tylko kuchnią śląską. Nasi goście dostrzegli i docenili autentyczność i wyjątkowość naszego regionu, a to liczy się najbardziej – mówi Dominika Wojniak, project manager z Silesia Convention Bureau.
Docenianie to było widoczne w opiniach uczestników wizyty studyjnej, którzy entuzjastycznie wypowiadali się na temat jej programu i tego, co mogli poznać i doświadczyć podczas jej realizacji.

– To była moja pierwsza wizyta w Śląskim, ale na pewno nie ostatnia. Spędziłam trzy dni wypełnione superproduktywnie, zarówno pod względem zawodowym, jak i towarzyskim. Zachwyciła mnie otwartość i gotowość lokalnych hotelarzy i organizatorów atrakcji do współpracy przy budowaniu produktów. Bez wątpienia Śląskie jest ciekawym regionem, przygotowanym do organizacji eventów wszelakiego rodzaju, nowoczesnym, a jednocześnie zachowującym odrębność i tradycję – komentuje Justyna Wojtal, prezes zarządu Intour.

– Był to epicki wyjazd pełen dobrej energii, sympatycznego i ciepłego podejścia do gości, doskonałych wrażeń kulinarnych, inspiracji i odczuć, ale przede wszystkim pokazujący nieodkryte możliwości eventowe Śląskiego. Chapeau bas dla MeetingPlannera, Silesia Convension Bureau, Crystal Mountain Team, Hurtowni Adrenaliny, Pana Gustawa z Chaty Olimpijczyka i innych organizatorów, którzy uczynili nasz pobyt szczególnym i wyjątkowym. Nie było ani jednej straconej minuty – podsumowuje Kinga Więch, personal assistant to CEO, Grupa Pracuj SA.
 
ZOBACZ FOTORELACJE
Fot. Marcin Faliński

MP MICE Tour® z Silesia Convention Bureau: Różne oblicza Śląskiego 1 >>>
MP MICE Tour® z Silesia Convention Bureau: Różne oblicza Śląskiego 2 >>>
MP MICE Tour® z Silesia Convention Bureau: Różne oblicza Śląskiego 3 >>>
MP MICE Tour® z Silesia Convention Bureau: Różne oblicza Śląskiego 4 >>>
MP MICE Tour® z Silesia Convention Bureau: Różne oblicza Śląskiego 5 >>>
MP MICE Tour® z Silesia Convention Bureau: Różne oblicza Śląskiego 6 >>>
MP MICE Tour® z Silesia Convention Bureau: Różne oblicza Śląskiego 7 >>>

Zobacz też fotorelację MP MICE Tour® na Facebooku >>>

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl