Palenie pod szczególnym nadzorem

Kurczy się strefa i tolerancja dla palaczy. 15 listopada br. wchodzi w życie nowelizacja ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Zgodnie z nowymi przepisami, zwiększy się liczba obiektów, w których będzie obowiązywał całkowity zakaz palenia oraz zostaną wprowadzone bardziej restrykcyjne wymagania dotyczące organizacji palarni.
Jaki wpływ wprowadzone regulacje będą miały na hotele, restauracje i inne obiekty? W jaki sposób obiekty te dostosują się do nowych wymagań - czy zorganizują oddzielnie pomieszczenia dla palaczy, a może skorzystają z nowoczesnych systemów ochrony niepalących, takich jak przeszklone kabiny, w których palacz będzie zamknięty niczym ryba w akwarium?
Planowana nowelizacja wspomnianej Ustawy wpisuje się w europejski trend wprowadzania zakazu palenia tytoniu w miejscach publicznych. Całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych i miejscu pracy obowiązuje już w wielu krajach UE, tj. w Wielkiej Brytanii, Irlandii i na Cyprze. Inne państwa wprowadziły, tzw. zakazy tolerowane z wydzielonymi dla palaczy przestrzeniami do palenia w miejscach publicznych.
Kilka słów o nowelizacji. W kwietniu br. posłowie przegłosowali zapisy dotyczące wprowadzenia zakazu palenia w miejscach publicznych. Według przepisów ustawa zaczyna obowiązywać 6 miesięcy od publikacji w Dzienniku Ustaw. Od listopada ma obowiązywać całkowity zakaz palenia wyrobów tytoniowych w szkołach, szpitalach, przychodniach, środkach transportu publicznego (taksówkach, samochodach służbowych), na przystankach autobusowych i tramwajowych, w miejscach przeznaczonych dla dzieci, w pomieszczeniach obiektów kultury i wypoczynku. Wolno będzie palić w hotelach, lokalach gastronomiczno - rozrywkowych, w pomieszczeniach zakładów pracy, obiektach służących obsłudze podróżnych, w domach pomocy społecznej i spokojnej starości, uczelniach wyższych, ale co ważne, tylko i wyłącznie w wyznaczonych miejscach, czyli palarniach.
Ustawodawca wprowadza restrykcyjne zasady odnośnie organizacji palarni, którą jest w myśl ustawy -pomieszczenie trwale oddzielone od innych, zamknięte, wyposażone w drzwi zamykane automatycznie, posiadające wentylację mechaniczną, która zapewni przynajmniej 25-krotną wymianę powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny i posiada system specjalistycznych filtrów oraz będzie spełniać wszelkie wymagania przeciwpożarowe.
W znowelizowanej w marcu przez Sejm ustawie znalazł się zapis, że właściciele lokali gastronomicznych o powierzchni poniżej 100 m kw. będą decydować, czy będą one przeznaczone w całości dla palących, czy dla niepalących, a w większych lokalach właściciel mógłby wydzielić salę dla palących. Jest on już nieaktualny. Ostatecznie nowelizacja ustawy wprowadza praktycznie zakaz palenia w lokalach, które posiadają jedną salę lub mniejszych niż 100 m kw. Palenie w tego typu obiektach mogłoby się odbywać tylko w wyznaczonych palarniach. Istnieje możliwość, że w jednym z pomieszczeń lokalu gastronomiczno-rozrywkowego, posiadającym co najmniej dwa pomieszczenia konsumpcyjne, będzie można palić. Jest jednak jeden bezwzględny warunek - musi być ono wyposażone w wentylację gwarantującą nieprzedostawanie się dymu tytoniowego do innych pomieszczeń.
Biorąc pod uwagę doświadczenia innych krajów, które wprowadziły restrykcje dla palaczy, należy się spodziewać pewnego spadku dochodów lokali gastronomiczno-rozrywkowych, tj. pubów, klubów i restauracji. Właścicieli takich obiektów będą musieli dostosować swój lokal do wymaganych przez ustawę standardów. To się wiąże z dodatkowymi kosztami, związanymi głównie z urządzaniem palarni. Prawdopodobne jest również zmniejszenie liczby klientów w lokalach oraz wzrost cen papierosów.
Od listopada zarządzający obiektem hotelowym będzie miał obowiązek umieszczenia odpowiednich oznaczeń informujących o zakazie palenia. Oprócz wspominanych palarni, będą mogły być spod niego wyłączone również indywidualne pokoje. Obecnie, większość hoteli umożliwia swoim gościom palenie, jednocześnie chroniąc niepalących przed dymem. Niewielu hotelarzy słyszało o wprowadzeniu w życie zaostrzonych przepisów, które będą nakazywały wydzielenie w hotelach czy restauracjach oddzielnych pomieszczeń, wyposażonych w systemy wentylacyjne. Anna Machenia, Marketing Specialist andels Hotel Łodź mówi - W naszym hotelu znajduje się Oskar’s Bar, w którym jest wyznaczone miejsce dla osób palących. Nie tworzy on jednak oddzielnego pomieszczenia. W hotelu funkcjonuje całe II piętro dla palących. W pokojach na tym piętrze można palić. W innych hotelach naszej sieci, przykładowo w krakowskim andel's Hotel Kraków czy w Berlinie, palenie w niektórych pokojach również jest dozwolone.
Nowym rozwiązaniem dla obiektów są przeszklone kabiny do palenia tytoniu. Zamykanie palaczy w specjalnych kabinach może na początku budzić opór zainteresowanych paleniem, bo sprowadza ten rytuał do zaspokojenia nałogu, pozbawiając go atrakcyjnej otoczki. Trzeba jednak przyznać, że ukrywanie się z paleniem w miejscach, takich jak toalety czy stanie na mrozie przed wejściem do budynku, ma pomimo wszystko mniej uroku.
Jak mówi Marta Sobótka, Account Manager z firmy Palarnie.pl - Kabiny do palenia tytoniu znajdują zastosowanie w zakładach pracy, ale również na lotniskach, w hotelach, lokalach gastronomiczno - rozrywkowych i w obiektach kultury. Oferujemy szeroką gamę urządzeń od 3- nawet do 28-osobowych. Naszymi klientami są zarówno małe obiekty hotelowe, jak również duże sieci. Zapewnienie nowoczesnego miejsce do palenia podnosi prestiż obiektu i poprawia komfort uczestników. W kabinie można zainstalować monitor LCD a obiekt może się dodatkowo promować wyświetlając slajdy o promocjach czy ważnych wydarzeniach. Istnieje także możliwość przeniesienia urządzenia w inne miejsce.
W obecnych czasach zauważa się modę na niepalenie. Martyna Idźkowska z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie mówi - Obserwuję tendencję rosnącą jeśli chodzi o niepalenie. W restauracji i barze mamy specjalne strefy dla gości palących. Wysokiej klasy wyciągi skutecznie eliminują dym. Nawet goście palący unikają palenia w miejscach publicznych i wolą zapalić raczej na otwartym terenie. Bardzo rzadko zdarza mi się zaobserwować, żeby na przykład w czasie śniadania ktoś palił w strefie dla palących. W naszych hotelu oferujemy zarówno pokoje dla palących jak i dla niepalących. Mamy nawet specjalnie wyznaczone piętra, na których znajdują się pokoje dla palaczy. System antypożarowy jest zamontowany we wszystkich pokojach. W Hotelu Sobieski okna są otwierane pomimo działającej klimatyzacji, tak więc nawet w pokojach, gdzie się pali nie czuć później zapachu dymu. Nie spotkałam się jeszcze osobiście z sytuacją, by goście hotelowi chcieli skorzystać ze specjalnej kabiny dla palaczy. Myślę, że jest to lepsze rozwiązanie dla firm prywatnych.
Wiele linii lotniczych, takich jak choćby Ryanair, zezwala swoim pasażerom na korzystanie z e-papierosa w czasie lotu. Jednakże często są proszeni o ich nieużywanie, dla komfortu niepalących podróżnych, aby nie wprowadzać mylnego wrażenia, że na pokładzie samolotu można palić. E-papieros nie jest wyrobem tytoniowym więc nie podlega ustawie o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Jeśli ustawodawca nie chce, żeby postanowienia nowelizacji stały się martwym przepisem, konieczna jest wcześniejsza akcja informacyjna, zarówno wśród zarządzających obiektami jak i zwykłych obywateli. Akcja ta pomogłaby niewątpliwie w wielu wypadkach uniknąć kar, które wynoszą do 500 zł - dla osoby palącej w miejscu niedozwolonym (np. w lokalu czy na przystanku) i do 2000 zł dla właściciela obiektu, który nie dopełnił swoich obowiązków w zakresie choćby wprowadzenia oznaczeń o zakazie palenia. Nie zapominajmy, że od listopada, w miejscu publicznym, bez konsekwencji zapalimy już tylko… e-papierosa.
Agata Siekierska, fot. Free Stock Photo
Serwis MeetingPlanner.pl wyraża zgodę na udostępnienie tego artykułu na stronach innych serwisów internetowych. Warunkiem opublikowania artykułu jest umieszczenie w jego sąsiedztwie następującej informacji: "Artykuł pochodzi z serwisu MeetingPlanner.pl" oraz przekierowania na stronę: https://www.meetingplanner.pl. Treść artykułu należy skopiować w całości, podając autora i nie zmieniając jego treści merytorycznej.