Przemysław Winiarski: Zrealizowaliśmy ambitne plany w sektorze MICE
„Po pierwszym pełnym roku działalności na rynku MICE mamy szereg pomysłów na nowości właściwie w każdej sferze funkcjonowania hotelu”. Rozmawiamy z Przemysławem Winiarskim, Wrocław Cluster Directorem, odpowiadającym za Q Hotel Plus Wrocław Bielany, który niedawno świętował pierwszy rok działalności.
MeetingPlanner.pl (MP): Podczas wydarzenia MP Impact, którego sieć Q Hotel była partnerem, ponad 60 proc. uczestników powiedziało nam, że rok 2023 był dobry i zamyka go ze spokojem, a niecałe 40 proc., uznało rok 2023 za bardzo dobry, w związku z czym z optymizmem i entuzjazmem podsumowuje te 12 miesięcy. Dla Q Hotel Plus Wrocław Bielany był to pierwszy pełny rok działalności hotelu (niedawno świętowaliście pierwsze urodziny). Zamknęli Państwo ten pierwszy rok ze spokojem czy bardziej z entuzjazmem?
Przemysław Winiarski (PW): Mimo niestabilnej sytuacji gospodarczej i geopolitycznej wchodziliśmy w nowy rok pełni entuzjazmu i przekonania, że nasz produkt jest bardzo dobry, będzie przebojem na rynku i bez problemu się obroni. Wraz z rosnącą rozpoznawalnością obiektu udało nam się zrealizować ambitne plany realizacji wydarzeń MICE, zarówno pod względem ilościowym, logistycznym, jak i przychodowym, a ich zwieńczeniem był grudzień z niezliczoną ilością realizacji wszelkich christmas parties.
MP: Hotel został zaprojektowany przede wszystkim z myślą o organizacji wydarzeń. Jak rynek eventowy przyjął proponowane przez Państwa rozwiązania?
PW: W początkowym okresie działalności hotelu przykładamy bardzo dużą wagę do zbierania opinii na temat naszego produktu i po tym pierwszym sezonie eventowym mogę potwierdzić, że były one bardzo pozytywne ze strony klientów końcowych, w tym przede wszystkim agencji eventowych. Szczególnie wartościowe okazały się takie elementy jak winda towarowa wraz z bardzo praktyczną logistyką montaży i demontaży, elastyczność i łatwość podziału Sali Balowej pozwalająca na realizację właściwie każdego scenariusza wydarzenia, system zawiesi na Sali Balowej oraz infrastruktury audio-wizualnej rozmieszczonej w tej przestrzeni. Również parter hotelu (lobby oraz dwie restauracje) okazał się idealny do realizacji obiadów dla dużych i wymagających grup konferencyjnych czy też realizacji części wystawienniczych. Na oddzielną uwagę zasługuje Restauracja Tarasova – przestrzeń eventowa na 6. piętrze hotelu, która jest bardzo wartościowym dodatkiem w postaci miejsca na prestiżowe wydarzenia lub uzupełnienie oferty obiektu o miejsce na klasyczne coctail hour przed główną galą bądź after party po części oficjalnej wydarzeń.
MP: Jakiego rodzaju spotkania odbywały się w tym czasie?
PW: Ze względu na świetną lokalizację oraz bardzo funkcjonalny projekt hotelu, w 2023 mieliśmy okazję zrealizować bardzo różnorodne wydarzenia. Zaczynając od dużych, otwartych konferencji biznesowych takich jak Moto Idea 2023 czy też XXIV Konferencja Lean Managment, hotel zyskał uznanie w oczach organizatorów wydarzeń medycznych, które łączą wymóg zarówno dużej przestrzeni konferencyjnej, jak i wystawienniczej, gdzie dobrym przykładem jest majowa realizacja XXIX Zjazdu Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej. Q Hotel Plus Wrocław Bielany okazał się też idealnym miejscem dla wymagających wydarzeń, które przyniosły naszemu zespołowi wiele satysfakcji. Tutaj będziemy długo pamiętać organizację jubileuszowych XX Mistrzostw Polski w Ratownictwie Medycznym z ponad 50 zespołami ratownictwa medycznego na terenie hotelu czy też pobyt topowych zespołów kolarskich w ramach Tour de Pologne wraz z kompleksową obsługą techniczną. W międzyczasie zaistnieliśmy w świadomości aglomeracji wrocławskiej, będąc miejscem realizacji wydarzeń dla Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej czy też lokalizacją dla uroczystej inauguracji połącznia lotniczego Wrocław – Seul organizowanej przez Dolnośląski Urząd Marszałkowski. Do tego możemy dodać już intensywny sezon komunijny (nawet 18 przyjęć w jednym dniu) oraz dziesiątki gal firmowych, konferencji, studniówek, bankietów, które klasycznie kończyliśmy grudniem obfitującym w christmas parties (nawet dla 700 osób), ale również niezapomnianą Barbórkę z pełnoprawną orkiestrą dętą w lobby hotelu oraz barem piwnym dla 300 osób, zaaranżowanym w jednej z naszych restauracji. Na koniec należy dodać naszą realizację Open Wedding Day, które to wydarzenie poprowadzili Izabela Janachowska i Krzysztof Ibisz. Zaprezentowało ono możliwości hotelu w zakresie organizacji niezapomnianych przyjęć weselnych i zapoznało gości z potencjałem Restauracji Tarasova.
MP: Portfolio wydarzeń, jakie odbyły się w obiekcie wygląda imponująco. Jak podsumowuje Pan współpracę z sektorem MICE? Czy oczekiwania organizatorów zmieniły się w stosunku do tego, jakie były przed pandemią? Uczestnicy MP Impact, na przykład, zapytani o to, co się liczy przy wyborze partnera do współpracy na dwóch pierwszych miejscach umieścili: elastyczność, a następnie doświadczenie i wizerunek partnera. Cena była na piątej pozycji…
PW: Cieszy nas ożywienie w sektorze MICE po pandemii. Odnotowujemy wysoką intensywność poszukiwania nowych, sprawdzonych partnerów w sferze event venues. Potwierdzam również dane zebrane podczas MP Impact, gdzie wiele miejsc eventowych zmaga się z utrzymaniem jakości m.in. ze względu na brak odpowiednich kadr oraz oddziaływanie stałych kosztów. Z tego względu nasi partnerzy w pierwszej kolejności oczekują wspomnianej jakości w infrastrukturze, ale też w samej usłudze i venue experience. Mamy ten komfort, że udało nam się skompletować zespół „uzbrojony” w odpowiednią wiedzę merytoryczną, zafascynowany każdą kolejną realizacją MICE i z entuzjazmem wychodzący naprzeciw potrzebom organizatorów wydarzeń. Dla zespołu Q Hotel każda realizacja naszego klienta staje się wspólnym projektem, który może zakończyć się tylko sukcesem, na który bardzo ciężko pracujemy.
MP: Jakie widzi Pan obecnie wyzwania dotyczące współpracy w sektorze eventowym?
PW: Z pewnością po obu stronach realizacji wydarzeń widzimy coraz większy szereg wymogów, które stają się nie tylko dodatkiem do eventu, ale wręcz są niezbędne. Tutaj ESG wraz z pozostałymi proekologicznymi działaniami z pewnością będzie głównym tematem. Jako hotel eventowy realizujący wydarzenia dla największych polskich firm i agencji już prowadzimy prace, które pozwolą nam w szybki i właściwy sposób określić ślad węglowy świadczonych przez nas usług.
MP: Wyróżnikiem oferty hotelu, a właściwie jego gastronomii, było podejście do jedzenia, zarówno jeśli chodzi o gości indywidualnych, jak i eventowych – menu śniadaniowe czy eventowa oferta Q Brain Food opracowane przez specjalistkę ds. świadomego żywienia Ewelinę Fabisiak. Ten kierunek się sprawdził, będą go Państwo rozwijali?
PW: Nasze śniadania to wizytówka tego hotelu i całej sieci – niezmiennie pozostajemy z nich dumni. Pomimo wysokiego poziomu stale rozwijamy ten produkt, wprowadzając nowe oraz sezonowe elementy, zgodne z przyjętą filozofią. W okresie zimowym dodaliśmy takie produkty jak przeciwzapalna szakszuka i gorące napary, które z miejsca stały się ulubioną pozycją naszych gości. Warto odwiedzać nas regularnie i próbować sezonowych nowości na śniadaniach.
Również eventowa oferta Q Brain Food przechodzi modyfikacje mające na celu jej urozmaicenie i budowanie większej świadomość wśród gości konferencyjnych.
MP: Czy w tym roku Q Hotel Plus Wrocław Bielany planuje zmiany, nowości?
PW: Jesteśmy wciąż w fazie wchodzenia w rynek eventowy, a po pierwszym pełnym roku na rynku MICE mamy szereg pomysłów na nowości właściwie w każdej sferze funkcjonowania hotelu. W zakresie eventowym planujemy stworzenie na Sali Balowej klasycznego horyzontu scenicznego, który jeszcze bardziej ułatwi pracę agencji eventowych oraz skróci czas montaży i demontaży. Pracujemy również nad rozwiązaniami self checking, które pozwolą nam na szybszą obsługę gości. Wracając do współpracy ze specjalistką ds. świadomego żywienia Eweliną Fabisiak – oprócz zmian w stałych elementach takich jak śniadania oraz oferta Q Brain Food, chcemy dalej edukować gości i wprowadzić specjalną ofertę również dla organizatorów wieczornych bankietów oraz uroczystych kolacji.
Działamy także na polu optymalizacji i poprawiania funkcjonowania hotelu w zakresie zrównoważonego rozwoju i troski o zużycie energii. Tutaj nasi goście będą mogli zobaczyć chociażby robota sprzątającego, który przejmie we władanie część przestrzeni publicznych w hotelu.
W tym roku chcielibyśmy także szerzej zaistnieć w świadomości mieszkańców Wrocławia i okolic, dlatego warto obserwować nasze profile, gdzie będziemy z pewnością ogłaszać realizację wydarzeń dla lokalnej społeczności.
Zobacz też: Q Hotel Plus Wrocław Bielany rok po otwarciu >>>
Q Hotel Plus Wrocław Bielany