Finał II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
27 czerwca odbyła się Wielka Gala Finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, goszcząc uczestników wydarzenia w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Uroczystą galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group, oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Po powitaniu zebranych gości, opowiedzieli o idei i misji Akademii, projektu, który w drugiej edycji wyłonił 24 wyjątkowo uzdolnionych uczniów z 15 szkół z całej Polski.
Misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest pomaganie młodym kucharzom w pielęgnowaniu i rozwijaniu pasji do sztuki kulinarnej na najwyższym światowym poziomie, a także inspirowanie ich do stawania się przyszłymi znanymi i docenianymi szefami kuchni.
Dlatego przez cały rok akademicki 2023/2024 zdobywali oni kulinarne umiejętności i doświadczenie pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Studenci mieli możliwość uczestniczenia w cyklu 15 warsztatów, które odbywały się w najlepszych studiach kulinarnych w Polsce: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.
Podczas wydarzenia nie obyło się bez wzruszeń. Na chwilę przed rozpoczęciem części oficjalnej, zaproszonym gościom wyświetlone zostały nieemitowane dotychczas materiały filmowe, które obrazowały starania studentów w procesie edukacji na przestrzeni ostatnich 10 miesięcy. Wybrzmiał z nich ogrom zaangażowania i pracy, jaką musieli włożyć, a także pozytywne emocje i utworzone więzi koleżeńskie. Sentymentalną podróż zwieńczył koncert Klaudii Kulik, współpracującej z Orkiestrą Reprezentacyjną SGGW, która wykonała cztery utwory, niosące w swych słowach przesłanie dla studentów na przyszłość oraz potęgujące emocje wśród gości.
Uroczystą cześć wieczoru rozpoczęła Ceremonia Wręczenia Dyplomów, która zgromadziła na scenie wszystkich absolwentów z dumą odbierających dyplom z rąk założycielki Akademii – Elżbiety Nitsze. Było to oficjalne zakończenie roku akademickiego 2023/2024. Następnie podziękowano kadrze trenerskiej, szkołom i nauczycielom, którzy wspierali uczniów przez cały ten wyjątkowy rok.
Podobnie jak w ubiegłym roku, wyróżniono dwójkę najbardziej zaangażowanych nauczycieli: Karolina Mikołajczyk-Nieckarz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz Katarzyna Hryciuk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, otrzymały zaproszenia z rąk kierownik projektu Anny Paprockiej na kolację degustacyjną w Restauracji Belvedere.
Kulminacyjnym punktem wieczoru była Ceremonia Wręczenia Nagród dla najzdolniejszych studentów rocznika. Decyzje o tym, kto „stanął na podium”, opierały się na punktach kwalifikacyjnych przyznawanych przez trenerów kulinarnych podczas warsztatów przez cały rok. Najpierw ogłoszono nazwiska trzech wyróżnionych osób, które odbędą dwudniowe specjalistyczne szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts. Byli to: Natalia Pintera (IV wyróżnienie), Wiktor Wołczyk (III wyróżnienie) oraz Iwo Nowacki (II wyróżnienie).
Nagrodę dla drugiego najbardziej uzdolnionego studenta, w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec połączonego z warsztatami kulinarnymi oraz zwiedzaniem nowoczesnej fabryki Rational AG, otrzymał Przemysław Szulc (I wyróżnienie). Najlepszym cukiernikiem roku okazał się Leon Tyrała, który według trenerów zasłużył na 5-dniowy kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska wraz z zakwaterowaniem i wyżywieniem.
Emocje sięgnęły zenitu, gdy nadszedł czas ogłoszenia najzdolniejszego studenta – laureata głównej nagrody II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Nagrodę ufundowaną przez Belvedere Gourmet Group, w postaci stażu w restauracji Osteria Francescana w Modenie we Włoszech, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin, pod okiem Massimo Bottury, otrzymał Patryk Szymański z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Nagrodę wręczyła prezeska grupy Belvedere oraz pomysłodawczyni Akademii, Elżbieta Nitsze.
Dwójka studentów, która uzyskała najwyższe noty w ogólnym rankingu Akademii, otrzymała specjalne nagrody od Patrona Honorowego Akademii Mistrzów Smaku — Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Patryk Szymański oraz Przemysław Szulc odebrali indeksy na studia tej uczelni na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia, wręczone im przez prorektora ds. rozwoju, I zastępcę rektora, prof. dr hab. Kazimierza Tomalę.
Niespodzianką wśród wyróżnień tej edycji było ogłoszenie, że Mecenas Główny Akademii – Chefs Culinar ufundował specjalną nagrodę dla zwycięskiej szkoły, w postaci warsztatów kulinarnych dla 16 osób w Chefs Atelier by Chefs Culinar. Otrzymał ją Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.
Patryk Szymański dostał również dodatkową nagrodę w postaci 4-stronicowego wywiadu w magazynie branży gastronomicznej „Szef Kuchni”, który jest patronatem medialnym Akademii.
Na zakończenie części oficjalnej wieczoru, organizatorzy zdradzili kilka nowości, które pojawią się w kolejnej III Edycji Akademii. Poinformowali m.in. o poszerzeniu kadry trenerskiej o międzynarodowe nazwiska. Warsztaty kulinarne z szefem Christopherem Haatuftem – szefem kuchni restauracji Lysverket, odznaczonej 1 gwiazdką Michelin. Planowana jest także kolacja charytatywna przygotowana przez samych studentów oraz wydanie książki kulinarnej z przepisami studentów i zaproszonych trenerów kulinarnych Akademii.
Po oficjalnej części odbyło się koktajl party przygotowanego przez Belvedere Catering oraz Belvedere Café.