Przemysław Winiarski: Dobra oferta gastronomiczna niezbędnym elementem kompleksowej oferty konferencyjnej

Większa świadomość dotycząca żywienia oraz dostęp do wiedzy i szerokiego asortymentu produktów sprawiły, że wrosły wymagania organizatorów wydarzeń związane z ofertą gastronomiczną. Nie bez znaczenia są także trendy, którymi powinniśmy się kierować, aby sprostać oczekiwaniom gości. Q Hotel od dawna współpracuje ze specjalistką ds. świadomego żywienia Eweliną Fabisiak znaną z warszawskiego konceptu I Love Juice, aby oferować uczestnikom konferencji rozwiązania wspierające zdrowie i koncentrację. Pisze w cyklu „Okiem eksperta SKKP” Przemysław Winiarski – Wroclaw cluster director w sieci Q Hotel, członek Stowarzyszenie Konferencje & Kongresy w Polsce.
 
W ostatnich latach niektóre trendy związane z żywieniem są bardzo widoczne i mają wpływ na branżę spotkań i na całą gastronomię. Jest to m.in. zwrócenie się ku żywności roślinnej, czy żywności funkcjonalnej będącej elementem holistycznego podejścia do zdrowia i samopoczucia. O ile w zaciszu domowym kierowanie się określonymi preferencjami nie jest trudne, tak w podróży czy w przypadku wydarzeń konferencyjnych do pewnego momentu trudno było znaleźć produkty, które mogły sprostać specjalnym wymaganiom żywieniowym czy nietolerancjom pokarmowym. Na szczęście to się zmienia i wspomniane trendy w ofercie kierowanej do organizatorów wydarzeń są już widoczne. Także my jakiś czas temu poczuliśmy potrzebę zmierzenia się z tym tematem. Oferujemy kompleksowe rozwiązania dla organizatorów wydarzeń od przestrzeni konferencyjnej mającej 3700 m² i umożliwiającej organizację eventów nawet dla 800 osób, po szereg udogodnień takich jak winda towarowa, systemy zawiesi czy przyłącza wody i kanalizacji na sali balowej. W tej sytuacji oczywistym wydawało się zaoferowanie także w konferencyjnej ofercie gastronomicznej kompleksowych rozwiązań na wysokim poziomie, mających być odpowiedzią na szczególne potrzeby klientów nie tyle wymagających, co bardzo świadomych i podążających za trendami.
 
Sieć Q Hotel współpracę ze specjalistką ds. świadomego żywienia rozpoczęła w 2019 od wprowadzenia do oferty śniadaniowej konceptu „Stołów od natury” pełnych zdrowych produktów wspierających gości w podróży. Produkty na zdrowym stole do dziś podzielone są na różne strefy takie jak polskie superfoods, zdrowe tłuszcze czy polskie warzywa. Nie brakuje produktów bez laktozy, bezglutenowych czy przeciwzapalnych. Po otwarciu Q Hotel Plus Wrocław Bielany w 2022 roku naturalnym było wprowadzenie tego typu śniadań także do nowego obiektu i po tylu latach są one wizytówką hotelu i całej sieci. Opinie pozostawiane przez gości potwierdzają, jak ważny jest ten aspekt.
 
Hotel na Bielanach Wrocławskich jest jednak obiektem przede wszystkim eventowym dlatego powstała również oferta o nazwie „Q Brain Food” skierowana do organizatorów wydarzeń. Jej celem jest proponowanie uczestnikom napojów i dań wspierających koncentrację i pracę mózgu podczas intensywnego wysiłku intelektualnego w trakcie szkoleń i konferencji. To rewolucyjne podejście, które stanowi przyszłość branży spotkań. Oferta zawiera wszystkie składniki najbardziej cenne dla mózgu – od witamin, antyoksydantów, zdrowych tłuszczy po białka oraz mikroelementy, tak aby wspierać jego wydolność. Jest to tak ważne, ponieważ żywienie jest najcenniejszym paliwem dla prawidłowego i wydolnego funkcjonowania mózgu i w znaczący sposób przyczynia się do jego metabolizmu. Potwierdzony badaniami klinicznymi potencjał wzmacniający funkcje mózgu występuje w witaminach C, E oraz beta karotenie – na nich Ewelina Fabisiak mocno skupiła się, projektując oferowane dania i soki. Zdrowe tłuszcze są kolejnym kluczowym w pozytywnym znaczeniu dla mózgu składnikiem – kładziemy nacisk na jego najlepsze źródła roślinne takie jak awokado, oliwa z oliwek, nasiona i orzechy – wszystkie one występują w proponowanych przez nas daniach.
Tego typu podejście pokazuje, że ważnym jest postawienie na kompleksowość oferty dla meeting plannerów. Posiadając świetną infrastrukturę eventową nie powinniśmy się ograniczać tylko i wyłącznie do wynajmowania miejsca na wydarzenia. Zdecydowanie warto dbać o wysoki poziom wszystkich usług komplementarnych względem siebie, aby organizator i uczestnik zetknęli się z produktem kompletnym i stanowiącym swojego rodzaju pełne doświadczenie, które zostaje w pamięci na długo.
 
Autor: Przemysław Winiarski – Wroclaw cluster director zarządzający dwoma obiektami sieci Q Hotel na Dolnym Śląsku: Q Hotel Plus Wrocław oraz Q Hotel Plus Wrocław Bielany.
Posiada wieloletnie doświadczenie w branży MICE oraz hotelarstwie, pracował m.in. w andel’s Hotel Łódź, finalnie obejmując w maju 2014 r. pozycję convention manager. Stanowisko to zajmował przez trzy lata, do czasu podjęcia współpracy z Q Hotel w 2017 roku, gdzie najpierw zarządzał Q Hotel Plus Wrocław a następnie odpowiadał za wprowadzenie na rynek drugiego wrocławskiego obiektu sieci, tj. Q Hotel Plus Wrocław Bielany.

Cykl: Okiem eksperta SKKP
Członkowie Stowarzyszenia Konferencje & Kongresy w Polsce poruszą kluczowe kwestie związane z funkcjonowaniem i rozwojem przemysłu spotkań, w szczególności rynkiem konferencji w Polsce i na świecie. W opracowaniach pojawią się m.in. aspekty prawne, porady, omówienie problemów i wyzwań, inspiracje.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl