Przemysław Winiarski: Dobra oferta gastronomiczna niezbędnym elementem kompleksowej oferty konferencyjnej
Większa świadomość dotycząca żywienia oraz dostęp do wiedzy i szerokiego asortymentu produktów sprawiły, że wrosły wymagania organizatorów wydarzeń związane z ofertą gastronomiczną. Nie bez znaczenia są także trendy, którymi powinniśmy się kierować, aby sprostać oczekiwaniom gości. Q Hotel od dawna współpracuje ze specjalistką ds. świadomego żywienia Eweliną Fabisiak znaną z warszawskiego konceptu I Love Juice, aby oferować uczestnikom konferencji rozwiązania wspierające zdrowie i koncentrację. Pisze w cyklu „Okiem eksperta SKKP” Przemysław Winiarski – Wroclaw cluster director w sieci Q Hotel, członek Stowarzyszenie Konferencje & Kongresy w Polsce.
W ostatnich latach niektóre trendy związane z żywieniem są bardzo widoczne i mają wpływ na branżę spotkań i na całą gastronomię. Jest to m.in. zwrócenie się ku żywności roślinnej, czy żywności funkcjonalnej będącej elementem holistycznego podejścia do zdrowia i samopoczucia. O ile w zaciszu domowym kierowanie się określonymi preferencjami nie jest trudne, tak w podróży czy w przypadku wydarzeń konferencyjnych do pewnego momentu trudno było znaleźć produkty, które mogły sprostać specjalnym wymaganiom żywieniowym czy nietolerancjom pokarmowym. Na szczęście to się zmienia i wspomniane trendy w ofercie kierowanej do organizatorów wydarzeń są już widoczne. Także my jakiś czas temu poczuliśmy potrzebę zmierzenia się z tym tematem. Oferujemy kompleksowe rozwiązania dla organizatorów wydarzeń od przestrzeni konferencyjnej mającej 3700 m² i umożliwiającej organizację eventów nawet dla 800 osób, po szereg udogodnień takich jak winda towarowa, systemy zawiesi czy przyłącza wody i kanalizacji na sali balowej. W tej sytuacji oczywistym wydawało się zaoferowanie także w konferencyjnej ofercie gastronomicznej kompleksowych rozwiązań na wysokim poziomie, mających być odpowiedzią na szczególne potrzeby klientów nie tyle wymagających, co bardzo świadomych i podążających za trendami.
Sieć Q Hotel współpracę ze specjalistką ds. świadomego żywienia rozpoczęła w 2019 od wprowadzenia do oferty śniadaniowej konceptu „Stołów od natury” pełnych zdrowych produktów wspierających gości w podróży. Produkty na zdrowym stole do dziś podzielone są na różne strefy takie jak polskie superfoods, zdrowe tłuszcze czy polskie warzywa. Nie brakuje produktów bez laktozy, bezglutenowych czy przeciwzapalnych. Po otwarciu Q Hotel Plus Wrocław Bielany w 2022 roku naturalnym było wprowadzenie tego typu śniadań także do nowego obiektu i po tylu latach są one wizytówką hotelu i całej sieci. Opinie pozostawiane przez gości potwierdzają, jak ważny jest ten aspekt.
Hotel na Bielanach Wrocławskich jest jednak obiektem przede wszystkim eventowym dlatego powstała również oferta o nazwie „Q Brain Food” skierowana do organizatorów wydarzeń. Jej celem jest proponowanie uczestnikom napojów i dań wspierających koncentrację i pracę mózgu podczas intensywnego wysiłku intelektualnego w trakcie szkoleń i konferencji. To rewolucyjne podejście, które stanowi przyszłość branży spotkań. Oferta zawiera wszystkie składniki najbardziej cenne dla mózgu – od witamin, antyoksydantów, zdrowych tłuszczy po białka oraz mikroelementy, tak aby wspierać jego wydolność. Jest to tak ważne, ponieważ żywienie jest najcenniejszym paliwem dla prawidłowego i wydolnego funkcjonowania mózgu i w znaczący sposób przyczynia się do jego metabolizmu. Potwierdzony badaniami klinicznymi potencjał wzmacniający funkcje mózgu występuje w witaminach C, E oraz beta karotenie – na nich Ewelina Fabisiak mocno skupiła się, projektując oferowane dania i soki. Zdrowe tłuszcze są kolejnym kluczowym w pozytywnym znaczeniu dla mózgu składnikiem – kładziemy nacisk na jego najlepsze źródła roślinne takie jak awokado, oliwa z oliwek, nasiona i orzechy – wszystkie one występują w proponowanych przez nas daniach.
Tego typu podejście pokazuje, że ważnym jest postawienie na kompleksowość oferty dla meeting plannerów. Posiadając świetną infrastrukturę eventową nie powinniśmy się ograniczać tylko i wyłącznie do wynajmowania miejsca na wydarzenia. Zdecydowanie warto dbać o wysoki poziom wszystkich usług komplementarnych względem siebie, aby organizator i uczestnik zetknęli się z produktem kompletnym i stanowiącym swojego rodzaju pełne doświadczenie, które zostaje w pamięci na długo.
Autor: Przemysław Winiarski – Wroclaw cluster director zarządzający dwoma obiektami sieci Q Hotel na Dolnym Śląsku: Q Hotel Plus Wrocław oraz Q Hotel Plus Wrocław Bielany.
Posiada wieloletnie doświadczenie w branży MICE oraz hotelarstwie, pracował m.in. w andel’s Hotel Łódź, finalnie obejmując w maju 2014 r. pozycję convention manager. Stanowisko to zajmował przez trzy lata, do czasu podjęcia współpracy z Q Hotel w 2017 roku, gdzie najpierw zarządzał Q Hotel Plus Wrocław a następnie odpowiadał za wprowadzenie na rynek drugiego wrocławskiego obiektu sieci, tj. Q Hotel Plus Wrocław Bielany.
Cykl: Okiem eksperta SKKP
Członkowie Stowarzyszenia Konferencje & Kongresy w Polsce poruszą kluczowe kwestie związane z funkcjonowaniem i rozwojem przemysłu spotkań, w szczególności rynkiem konferencji w Polsce i na świecie. W opracowaniach pojawią się m.in. aspekty prawne, porady, omówienie problemów i wyzwań, inspiracje.