Prezydenci akademii gastronomicznych w Belvedere – gastronomiczne wydarzenie roku
ARTYKUŁ PROMOCYJNY
19 września br. restauracja Belvedere Łazienki Królewskie gościła ponad 60-ciu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z całego świata (Académie Internationale de la Gastronomie), w tym liczne grono prezydentów Akademii i inspektorów słynnego kulinarnego przewodnika.
Wizyta znamienitych gości odbyła się w ramach AIG Trip Poland 2015 i była pierwszą w 90-letniej historii stowarzyszenia gastronomiczną study trip w naszym kraju, zorganizowaną w dniach 15-20 września przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. Celem wizyty jest promocja Polski, jako destynacji kulinarnej. Prezydenci Światowych Akademii Gastronomicznych z takich krajów jak: USA, Brazylia, Liban, Syria, Hiszpania oraz Kraj Basków, Niemcy, Szwajcaria Grecja, Francja, Belgia czy Szwecja, przybyli na spotkanie z polską historią, kulturą oraz sztuką, a przede wszystkim z miejscowymi specjałami kulinarnymi.
Menu dla gości przygotował nowy szef kreatywny w Belvedere – Marcin Przybysz, zwycięzca III Edycji TOP CHEF. Goście mieli okazję skosztować m.in. białego suma z rakami, bażanta z borowikami, salsefią i orzechem laskowym. Daniem głównym był zdekonstruowany kapuśniak z boczkiem wieprzowym, kapustą, śliwką i kminkiem. Kulinarną podróż ukoronował deser w postaci topinambura z masłem i rokitnikiem. Piotr Zieliński, Sommelier Belvedere, starannie wyselekcjonował wino do każdej pozycji menu.
AIG Trip Poland 2015 była niezwykłą okazją do zaprezentowania polskich walorów kulinarnych osobom, które pochodząc z najróżniejszych krajów świata potwierdzą wśród międzynarodowych elit znaczące miejsce Polski na światowej mapie turystyki gastronomicznej.