Paweł Oszczyk Szefem Roku 2016 „Gault&Millau”

Podczas uroczystej gali polskiej edycji żółtego przewodnika „Gault & Millau” 2016, Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie w hotelu Mamaison Le Regina otrzymał tytuł Szefa Roku 2016.
Gala była premierą drugiej edycji przewodnika „Gault & Millau”. W jego pięćdziesięcioletniej historii po raz pierwszy zdarzyło się, że ukazał się w dwóch językach – polskim i angielskim. Tegoroczne wydanie prezentuje 390 restauracji i 100 hoteli, a wśród nich La Rotisserie oraz Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Restauracja prowadzona przez Szefa Roku 2016, Pawła Oszczyka, otrzymała trzy „czapki” i 15 punktów na 20 możliwych. – Jestem szczęśliwy, że mogę być częścią tego kulinarnego święta – mówił ze sceny Paweł Oszczyk i dodał w czasie wywiadów: Każdego dnia, od ponad 11 lat, wraz z całym utalentowanym zespołem restauracji La Rotisserie dbamy o to, aby nasi goście mieli na talerzach dania powstające z najlepszych, sezonowych składników, troszczymy się o dobór win i jesteśmy bezkompromisowi, gdy chodzi o jakość. Dziękuję za to prestiżowe wyróżnienie. Należy się całemu zespołowi i z radością będę z nimi świętować ten sukces”.
Podczas gali zaprezentowano sześciodaniowe menu, które skomponowali wybrani spośród nominowanych do tegorocznych nagród szefowie kuchni, oraz specjalnie przygotowywany pairing alkoholi. Szef Roku 2016 miał przywilej planować i zarządzać jako tzw. „generał” przygotowaniami do gali od strony kulinarnej. Podczas uroczystości pracował na zapleczu, aby sprostać wymaganiom ponad 500 zaproszonych gości. Na ten wieczór Paweł Oszczyk przygotował przystawkę zimną: wędzony pstrąg zimnowodny, pietruszka, mirabelka, której towarzyszył Riesling 2013 Constance Muller z Francji, wybrany przez sommelier Chloe Bey.
Gala żółtego przewodnika „Gault & Millau” 2016 odbyła się 29 listopada 2015 w przestrzeni Torów Wyścigów Konnych na Służewcu. Za jej realizację odpowiadała agencja Make Event.