Szef kreatywny Belvedere nagrodzony

Marcin Przybysz, szef kreatywny warszawskiej restauracji Belvedere został nagrodzony tytułem Młodego Talentu Regionu Centralnego przez przewodnik Gault&Millau Polska.
Wręczenie nagród odbyło się podczas warszawskiego spotkania Gault&Millau Tour w restauracji Belvedere Łazienki Królewskie, 6 czerwca 2016 roku. Nagrodę przekazała laureatowi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji żółtego przewodnika.
To już kolejna nagroda dla Marcina Przybysza w tym roku. W marcu został uhonorowany tytułem Szefa Przyszłości (Chef de l’Avenir) przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Kilkanaście miesięcy wcześniej wygrał III edycję programu Top Chef. Rok wcześniej restauracja Belvedere zauważyła jego talent i zaproponowała mu stanowisko szefa kreatywnego. Marcin Przybysz, doceniony i już utytułowany szef ma 28 lat.
Jego przygoda z kuchnią rozpoczęła się w wieku nastoletnim w warszawskich restauracjach, ale większość kulinarnego doświadczenia zdobył w Londynie. Przez kilka lat pracował w gwiazdkowych restauracjach: m.in. w the Ledbury (dwie gwiazdki Michelin) i Wild Honey (jedna gwiazdka). Do Polski wrócił, żeby wziąć udział w programie Top Chef i został w kraju, żeby tu kontynuować karierę.
– W Belvedere mam szansę rozwijać się i tworzyć dania bliskie mojemu sercu – bazujące na polskich produktach i tradycjach kulinarnych. Rola szefa kreatywnego pozwala mi na aktywne kreowanie smaków i nieustanne poszukiwania. Szukam inspiracji w książkach, w naturze, w swojej kuchni i w kuchniach najlepszych szefów na świecie – mówi Marcin Przybysz.
W tym roku wyjeżdża na staż do drugiej najlepszej restauracji na świecie wg rankingu The World’s Best Restaurants – Osterii Francescany Massimo Botury. W 2015 roku odbył staż w najlepszej w tamtym czasie restauracji (dzisiaj trzeciej)– duńskiej Nomie Rene Redzepiego.
– Niezwykle cieszy nas, że eksperci doceniają talent Marcina, który przekonał nas do utworzenia dla niego stanowiska szefa kreatywnego. Po roku jego pracy widzimy, że intensywny kreatywny wysiłek przynosi niesamowite efekty w postaci nietuzinkowych, wspaniale zbalansowanych smakowo potraw – komentuje Artur Zymerman, prezes Belvedere Gourmet Group, do której należy restauracja Belvedere. – Smaki, które proponuje Marcin to poziom światowy. Nasi zagraniczni goście nie szczędzą komplementów dla jego kuchni – dodaje.
Restauracja Belvedere (należąca do Belvedere Gourmet Group) to miejsce z wieloletnią tradycją, specjalizujące się w kuchni polskiej, usytuowane w w Łazienkach Królewskich. W roku 2014 restauracja przeszła gruntowną przemianę. Nowe wnętrze, nagrodzone w konkursie w konkursie Polska Architektura XXL, zaprojektował scenograf teatralny i operowy Boris Kudlicka, wraz ze studiem WWAA.