Szef kreatywny Belvedere nagrodzony

Marcin Przybysz, szef kreatywny warszawskiej restauracji Belvedere został nagrodzony tytułem Młodego Talentu Regionu Centralnego przez przewodnik Gault&Millau Polska.
 

Wręczenie nagród odbyło się podczas warszawskiego spotkania Gault&Millau Tour w restauracji Belvedere Łazienki Królewskie, 6 czerwca 2016 roku. Nagrodę przekazała laureatowi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji żółtego przewodnika.
To już kolejna nagroda dla Marcina Przybysza w tym roku. W marcu został uhonorowany tytułem Szefa Przyszłości (Chef de l’Avenir) przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Kilkanaście miesięcy wcześniej wygrał III edycję programu Top Chef. Rok wcześniej restauracja Belvedere zauważyła jego talent i zaproponowała mu stanowisko szefa kreatywnego. Marcin Przybysz, doceniony i już utytułowany szef ma 28 lat.
Jego przygoda z kuchnią rozpoczęła się w wieku nastoletnim w warszawskich restauracjach, ale większość kulinarnego doświadczenia zdobył w Londynie. Przez kilka lat pracował w gwiazdkowych restauracjach: m.in. w the Ledbury (dwie gwiazdki Michelin) i Wild Honey (jedna gwiazdka). Do Polski wrócił, żeby wziąć udział w programie Top Chef i został w kraju, żeby tu kontynuować karierę.
 

– W Belvedere mam szansę rozwijać się i tworzyć dania bliskie mojemu sercu – bazujące na polskich produktach i tradycjach kulinarnych. Rola szefa kreatywnego pozwala mi na aktywne kreowanie smaków i nieustanne poszukiwania. Szukam inspiracji w książkach, w naturze, w swojej kuchni i w kuchniach najlepszych szefów na świecie – mówi Marcin Przybysz.
W tym roku wyjeżdża na staż do drugiej najlepszej restauracji na świecie wg rankingu The World’s Best Restaurants – Osterii Francescany Massimo Botury. W 2015 roku odbył staż w najlepszej w tamtym czasie restauracji (dzisiaj trzeciej)– duńskiej Nomie Rene Redzepiego.
– Niezwykle cieszy nas, że eksperci doceniają talent Marcina, który przekonał nas do utworzenia dla niego stanowiska szefa kreatywnego. Po roku jego pracy widzimy, że intensywny kreatywny wysiłek przynosi niesamowite efekty w postaci nietuzinkowych, wspaniale zbalansowanych smakowo potraw – komentuje Artur Zymerman, prezes Belvedere Gourmet Group, do której należy restauracja Belvedere. – Smaki, które proponuje Marcin to poziom światowy. Nasi zagraniczni goście nie szczędzą komplementów dla jego kuchni – dodaje.
 

Restauracja Belvedere (należąca do Belvedere Gourmet Group) to miejsce z wieloletnią tradycją, specjalizujące się w kuchni polskiej, usytuowane w w Łazienkach Królewskich. W roku 2014 restauracja przeszła gruntowną przemianę. Nowe wnętrze, nagrodzone w konkursie w konkursie Polska Architektura XXL, zaprojektował scenograf teatralny i operowy Boris Kudlicka, wraz ze studiem WWAA.

 


Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl