Kuchnia grecka w Restauracji George Sand, w Hotelu Mazurkas

W październiku goście Restauracji George Sand w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel z Ożarowa Mazowieckiego mogą próbować potraw kuchni greckiej. Jest to kolejna odsłona cyklu „Kuchni Świata”, który rozpoczął się we wrześniu prezentacją dań z Tajlandii.
Autorskie dania szefa kuchni tego lokalu Mariusza Pietrzaka inspirowane są przede wszystkim kuchnią śródziemnomorską oraz podróżami, zarówno bliskimi, jak i w odległymi rejonami globu. W greckiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie. Wegetarianie mogą polubić między innymi autorską wersję pasty z bakłażana i sera feta lub sakiewkami ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami na grillowanym halloumi. Zwolennikom potraw mięsnych proponowany jest tradycyjny talerz grillowy a miłośnikom ryb filet z dorady z risotto bazyliowym przyrządzony na sposób grecki. Wszystkim natomiast szef kuchni poleca deser - ciasto filo pieczone w syropie z pianką z sera feta i musem figowym z sosem z cytryny.