Restauracja Amaro w hotelu Nosalowy Park Hotel & Spa w Zakopanem

Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację „Heart by Amaro”. To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy, powstający w nowym pięciogwiazdkowym Nosalowy Park Hotel & Spa. Otwarcie hotelu i restauracji planowane jest na sezon zimowy 2019/2020.
Wojciech Modest Amaro to pasjonat kuchni polskiej. Jego warszawska restauracja atelier Amaro w 2013 roku odznaczona została jako pierwsza w Polsce gwiazdką Michelin. Powstająca w hotelu Nosalowy Park Hotel & Spa w Zakopanem restauracja to drugi autorski projekt Wojciecha Modesta Amaro, będący – jak podkreśla – spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.
Koncepcja restauracji ulokowanej w zabytkowej „Villi Marilor”, w obrębie Nosalowy Park Hotel & Spa, nawiązuje do biesiadnego stylu spotkań kojarzonego od lat z zakopiańską bohemą, ma jednocześnie łączyć tradycję i nowoczesność. – Pomysł na tę restaurację jest wynikiem wieloletniego procesu, idei, która dojrzewała przez lata. Jest efektem wielu poszukiwań i osobistych doświadczeń i inspiracji zebranych z różnych zakątków świata. To projekt płynący z serca, bardzo osobisty, niemający porównania z żadnym z moich dotychczasowych przedsięwzięć. To absolutna nowość na polskim rynku restauracyjnym, miejsce celebrowania radości z jedzenia, dzielenia się nim. To nowy koncept, nowa propozycja, która nie ma odniesienia do żadnego projektu istniejącego obecnie na polskim rynku gastronomicznym – mówi Wojciech Modest Amaro.
– Chcę, aby w tej przestrzeni każdy czuł się swobodnie, dlatego też proponuje dania „do podziału”, a także do wyboru z karty oraz w trosce o zdrowie najmłodszych specjalne menu „Palce Lizać” oparte wyłącznie na produktach ekologicznych. Ważny jest dla mnie związek z naturą i miłość do gór - dlatego też restauracja powstaje właśnie w Zakopanem. Ogromnie ważny jest też dla mnie partner, z którym będę realizować ten projekt – Grupa Nosalowy to działające od 20 lat rodzinne przedsiębiorstwo, z wielką starannością podchodzące do swych projektów – podkreśla Amaro.
Dopełnieniem autorskiego menu ma być unikalna karta win, z akcentem na wina organiczne, a także selekcja polskich alkoholi: wódek, nalewek, likierów, miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw. Planowana jest także butikowa kolekcja akcesoriów oraz strojów kuchennych.
– Możliwość współtworzenia tego projektu jest dla nas wielkim wyróżnieniem, ale też i wyzwaniem. Cieszymy się, że wspólnie z Panem Wojciechem Modestem Amaro i jego żoną Agnieszką możemy tworzyć zupełnie nowy koncept na polskim rynku gastronomicznym. W dokonaniach Państwa Amaro szczególnie cenimy najwyższą jakość oraz nieustającą pasję i zaangażowanie. To wartości, które przyświecają również zespołowi hotelu Nosalowy Park oraz całej Grupie Nosalowy – mówi Wiktor Wróbel, prezes zarządu Nosalowy Dwór Sp. z o.o., wchodzącej w skład Grupy Nosalowy.
Nową restaurację „Heart by Amaro” zapowiada film „Road to the nature”
Wojciech Modest Amaro to najbardziej utytułowany i rozpoznawalny na świecie polski szef kuchni. W 2019 roku zaliczony do grona 100 najlepszych kucharzy świata przez The Best Chef Awards. Samouk i pasjonat, który spędził ponad osiem lat poza granicami kraju, szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień. Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska. Założyciel Forgotten Fields Farm, projektu poświęconeho przywracaniu bioróżnorodności fauny i flory oraz pomocy młodym osobom w odnalezieniu się w starcie w dorosłe życie.
Nosalowy Park Hotel & Spa to nowy projekt Grupy Nosalowy. Obiekt powstaje w Zakopanem, w rozbudowywanym pałacu Villa Marilor z 1905 roku, zlokalizowanym 500 m od ulicy Krupówki. Projekt hotelu opracowany został przez Biuro Architektoniczne Kahl-Gaczorek. Nawiązuje do najlepszych wzorców zakopiańskiej architektury mieszczańskiej, inspirując się stylem secesyjnym i art deco. Za projekt wnętrz odpowiada sopocka pracownia Ideograf. W hotelu do dyspozycji gości znajdą się 140 pokojów, restauracje, bary i kawiarnie, przestrzeń biznesowa i konferencyjna (100 mkw.), strefa wellness z saunami i basenem, centrum fitness, luksusowe NABE Spa oraz autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro.