Expo Mazury zaprasza na „Mazury HoReCa festiwal smaków”
W maju, w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostródzie odbędzie się pierwsza edycja „Mazury HoReCa festiwal smaków”.
Jak informują organizatorzy będzie to wydarzenie o nowoczesnym podejściu do branży gastronomicznej i hotelarskiej, skupiające się na organizacji dwustronnych, aranżowanych spotkań pomiędzy wystawcami a odwiedzającymi – giełdy Hosted Buyers. Spotkanie ma być okazją do zapoznania się z najnowszymi rozwiązaniami oraz trendami gastronomicznymi i hotelarskimi oraz idealnym miejscem do porównania ofert handlowych i zawarcia nowych kontraktów. Organizatorzy planują pozyskanie około 100 wystawców, którymi będą producenci żywności oraz jej dystrybutorzy, eksporterzy i importerzy, producenci wyposażenia hotelu i gastronomii, architekci, firmy związane z branżą IT, firmy świadczące usługi dla hoteli oraz media. Odwiedzający (Profesjonalni Kupujący – Hosted Buyers) to w założeniu głównie właściciele hoteli, restauracji, dyrektorzy hoteli, dyrektorzy techniczni obiektów, kierownicy działów oraz szefowie kuchni. Partnerem wydarzenia jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Z Mazury HoReCa festiwal smaków współpracuje również Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, organizator konkursu kulinarnego l’art de la cuisine Martell.
Celem wydarzenia jest także promocja polskiej tradycji kulinarnej, regionalnych i lokalnych producentów żywności oraz zapewnienie licznych atrakcji dla odwiedzających. Wydarzenie ma łączyć w sobie formułę B2B z B2C. W formule B2C odbędą się konkursy kulinarne oraz festiwal smaków połączony z imprezą plenerową. Zorganizowane zostaną także specjalne strefy targowe, między innymi Strefa Zielona, Strefa Kawy i Herbaty czy Strefa Regionów. Gościem wydarzenia będzie Karol Okrasa.
Mazury HoReCa festiwal smaków odbędzie się w dniach 13 – 14 maja 2016 roku.