3000 talerzy w 25 minut, czyli obsługa cateringowa gali 30-lecia Volvo Trucks w Polsce

„Nasza firma, na co dzień zatrudniająca 30 osób, podjęła się największego eventu cateringowego w Polsce, który kiedykolwiek miał miejsce” – Paweł Kalbarczyk, szef kuchni i właściciel firmy Ma Passion Catering, opowiada o realizacji i logistyce obsługi cateringowej Gali 30-lecia Volvo Trucks i VFS Usługi Finansowe w Polsce.  
 
Wydarzenie: Gala 30-lecia Volvo Trucks i VFS Usługi Finansowe w Polsce
Miejsce: Twierdza Modlin, hala namiotowa
Termin: 6 września 2024 r.
Klient: Volvo Trucks i VFS Usługi Finansowe w Polsce
Agencja: Herc Lab Creative
Liczba gości: 3000
Liczba stołów: 276
Liczba kelnerów: 230
Liczba kucharzy: 104
Stewarding: 12 osób
Catering: Ma Passion Catering
Szef kuchni i właściciel firmy: Paweł Kalbarczyk
Szefowie produkcji Ma Passion: Marcin Leśkiewicz, Tomasz Kalbarczyk, Paweł Rumowski
Główny menedżer serwisu i logistyki Ma Passion: Bartłomiej Kalbarczyk
Menedżer serwisu Ma Passion: Arkadiusz Żochowski
 
Uproszczony program wydarzenia

  • 18:00–19:30: Przybycie i rejestracja gości, rozpoczęcie serwowania welcome drinków oraz przystawek (pass around), odprowadzenie przez hostów gości do stolików
  • 20:00–21:00: Dwudaniowa kolacja serwowana
  • 21:30–23:10: Gala
  • 22:30: Otwarcie bufetów z daniami ciepłymi i zimnymi
  • 23:30: Start stacji live cooking
  • 23:40–00:15: Musical show
  • 00:15–03:00: DJ set

Historia współpracy i przygotowań
Pierwszy kontakt w sprawie tej imprezy miał miejsce w sierpniu 2023 roku, kiedy to na wakacjach otrzymałem informację, aby przygotować ofertę na kolację serwowaną z późniejszymi bufetami dla 3500 osób, zaledwie w ciągu jednego dnia (uśmiech). Ze względu na wcześniejszą, trzyletnią współpracę z Volvo przy całotygodniowej konferencji połączonej z targami, zorganizowanje na torze Jastrząb, podszedłem do tego zapytania poważnie.
Po kilku rozmowach z Pawłem Czarowskim z Herc Lab Creative i czterech miesiącach oczekiwania, dowiedzieliśmy się, że zostaliśmy wybrani jako firma cateringowa odpowiedzialna za obsługę tej imprezy.

Pierwsze kroki w przygotowaniach
W marcu 2024 rozpoczęliśmy pierwsze spotkania i ustalenia.
Na początek omówiliśmy wymaganą powierzchnię namiotu, który miał pomieścić 276 okrągłych stołów i zapewnić odpowiednią przestrzeń komunikacyjną. Pracowaliśmy nad szerokością ciągów, długością bufetów, stacjami live cooking. Herc Lab dodał do tego scenę oraz dodatkowe przestrzenie chilloutowe. Stworzyliśmy pierwsze szkice rozmieszczenia przestrzeni, wielkości namiotu i wyposażenia. Ustaliliśmy też zapotrzebowanie na prąd i wodę oraz miejsca podłączenia. Już w marcu złożyliśmy wstępne zamówienie na cały sprzęt cateringowy, które ostatecznie zostało zrealizowane przez Gastro Magic Service.
 
Kompletowanie zespołu
Od kwietnia rozpoczęliśmy kompletowanie zespołu serwisowego. Dzięki kontaktom zdobytym przez 8 lat pracy przy różnych realizacjach udało nam się zebrać znakomity zespół menedżerski, kuchenny oraz kelnerski. Podkreślaliśmy wagę i skalę przedsięwzięcia, co spowodowało, że aż 95 procent zaplanowanych pracowników stawiło się 6 września w Twierdzy Modlin. Już to uważam za ogromny sukces.
Do obsługi wydarzenia zatrudniliśmy najlepszych ludzi z pięciu agencji kelnerskich: KM Vip, Let's Goat, Novum, A2-Team, Velar, a także kelnerów współpracujących z nami cyklicznie.
 
Przygotowania logistyczne
W maju i czerwcu potwierdziliśmy wynajem 9 aut-chłodni, 90 proc. sprzętu cateringowego oraz kuchni do produkcji. Za logistykę i organizację całej sali odpowiadał mój brat, Bartek Kalbarczyk – niesamowicie zdolny człowiek, który w trakcie tego eventu zdobył ogromne doświadczenie logistyczne. Dzięki wielomiesięcznym przygotowaniom udało się rozwiązać wiele problemów, które przy mniejszych realizacjach nie miałyby znaczenia. Bartek zorganizował kilkanaście spotkań z resztą menedżerów kelnerów w ciągu kolejnych trzech miesięcy. Razem z Arkiem Żochowskim rozplanowali serwis co do minuty, logistykę dostaw i odbiorów sprzętu oraz szkolenie kelnerów do obsługi serwowanych dań.
 
Produkcja
Przygotowania do eventu rozpoczęły się już od poniedziałku, kiedy 50 kucharzy codziennie pracowało nad potrawami. W tym: 20 osób na kuchni ciepłej, 14 osób na kuchni zimnej, ośmioro cukierników i ośmioro pomocników kuchennych.
Dodatkowo, poza główną imprezą, kuchnia przygotowała lunche dla osób pracujących przy produkcji wydarzenia: w środę – dla 100 osób, w czwartek – dla 200 osób, a w piątek, 6 września – dla 610 osób.
 
Dzień imprezy – 6 września 2024
Kuchnia rozpoczęła pracę o godzinie 5:00, składając przystawki pass around oraz przystawki bufetowe. Do godziny 13:00 auta-chłodnie były już gotowe do transportu na miejsce imprezy. Ciepłe dania oraz bufetowe desery były przygotowane już dzień wcześniej, a deser serwowany składaliśmy do 15:00.
O 19:40 byliśmy gotowi do serwisu, wszyscy kucharze i kelnerzy ustawili się w sekcjach. Mieliśmy 14 linii wydawczych, z których każda była obsługiwana przez siedmioro kucharzy. Całość poszła zgodnie z planem – 3000 talerzy wydaliśmy w 25 minut. Następnie przeszliśmy do rozkładania deserów, a cały serwis zamknęliśmy w ciągu 70 minut.
W menu tego wieczora znalazły się m.in. serwowane danie główne: cielęcina sosus vide, sos kurkowy z estragonem, chrust z szalotki i pancetty, pieczone warzywa korzeniowe z limonką, puree ziemniaczane z zielonym groszkiem, kwiaty musztardowca i opcja wegańska – opalana dynia w miodzie, pistacje, pomarańcza, vegan Labnech, mini sałata rzymska, dresing klonowy z ponzu, kandyzowana cytryna, na deser: krem czekoladowy z jaśminem, mus marakuja z bananem, biszkopt migdałowy, sezamek oraz mini ciastko marchewkowe, kokosowa panna cotta, kompot brzoskwiniowy z mango w opcji wegańskiej.
 
Bufety i zakończenie imprezy
Po zakończeniu serwisu otworzyliśmy bufety ciepłe i zimne o 22:30. Impreza trwała do godziny 4:00, a sprzątanie sali zajęło nam zaledwie 1,5 godziny. O 5:30 zakończyliśmy działania w głównej sali, a kelnerzy podpisali listy obecności.
 
Liczby i wyzwania
Nasza firma, na co dzień zatrudniająca 30 osób, podjęła się największego eventu cateringowego w Polsce, który kiedykolwiek miał miejsce. Dzięki wsparciu przyjaciół z branży sprostaliśmy temu wyzwaniu.
 
Sprzęt cateringowy w liczbach

  • 25 000 sztućców
  • 21 000 talerzy
  • 3500 serwetek materiałowych
  • 10 000 sztuk szkła
  • 280 stołów z obrusami
  • 3000 krzeseł
  • 50 lamp grzewczych
  • 30 kuchenek indukcyjnych
  • 16 pieców konwekcyjnych
  • 12 szaf grzewczych
  • 80 podgrzewaczy gastronomicznych
  • 300 stołów cateringowych
  • 500 kW zabezpieczenia prądowego
  • 9 aut-chłodni

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl