Top Chef w Belvedere, by sięgnąć po gwiazdkę Michelin

ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Do zespołu Belvedere Gourmet Group dołączył Zwycięzca III Edycji TOP CHEF – Marcin Przybysz.
Belvedere Gourmet Group, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów i nieustannie dążąc do podnoszenia standardów, jako lider usług gastronomicznych w Polsce, sięgnęło po kolejny talent – człowieka z doświadczeniem, zaangażowaniem a przede wszystkim – z PASJĄ.
– Chcąc trafić w punkt, musimy mierzyć wyżej. Nie ukrywam, naszym celem jest zdobycie gwiazdki Michelin dla Belvedere – mówi Artur Zymerman, Prezes Zarządu Belvedere Gourmet Group. – Rozważaliśmy różne opcje, jednakże zgodnie z naszą filozofią, stawiamy na rozwój utalentowanych szefów kuchni z Polski. Stąd wybór Marcina, który – jestem przekonany – dysponując zdobytą wiedzą popartą ogromnym zaangażowaniem, poprowadzi nasz zespół do zamierzonego celu. W tym przekonaniu utwierdzili mnie Prezydenci Akademii Gastronomicznych oraz Inspektorzy jednego z najsłynniejszych przewodników kulinarnych na świecie, którzy w ostatnią sobotę odwiedzili naszą restaurację i bardzo wysoko ocenili dania autorstwa Marcina Przybysza. Niektórzy z nich szeptali mi do ucha, że pierwsza gwiazdka dla Belvedere wisi w powietrzu.
Priorytetem Marcina Przybysza jest kreacja kulinarna potraw w prestiżowej restauracji Belvedere Łazienki Królewskie oraz Belvedere Catering by Design. Nowy Chef dołączył do wspaniałego zespołu – prawdziwych pasjonatów. Wspólnie z wieloletnimi szefami kuchni grupy Belvedere, z Henrykiem Nieciejowskim i Adamem Komarem, będzie pracować nad nową koncepcją dań. – Aby osiągnąć ten cel, szef kuchni musi być ze swoim zespołem na stałe – dodaje Artur Zymerman. – Kluczem do sukcesu jest właściwa rekrutacja kucharzy, ich nieustanna motywacja i konstruktywna kontrola jakości i rzetelności ich pracy. Życzę Marcinowi, aby sięgnął po wymarzoną gwiazdkę z zespołem Belvedere. Wierzę, że mu się uda, gdyż Marcin jest głodny sukcesu i dalej chce wygrywać.
Jeszcze w tym roku Marcin Przybysz wyrusza na miesięczny staż do NOMY – jednej z trzech najlepszych restauracji na świecie, by dalej rozwijać swój talent.
Zapraszamy Klientów Belvedere Catering by Design do restauracji Belvedere Łazienki Królewskie na spektakularne degustacje prowadzone przez TOP CHEF’a Marcina Przybysza.
Marcin Przybysz – Szef Kreatywny
Młody, 27-letni Chef, który zamiłowaniem do gotowania zaraził się od swojej babci, rozpoczął przygodę z kulinariami w warszawskich restauracjach. Wyjechał następnie do Londynu, gdzie przez cztery lata szlifował swój fach w restauracjach uhonorowanych gwiazdkami przewodnika Michelin Guide (m.in. w the Ledbury – dwie gwiazdki, Wild Honey – jedna gwiazdka). Do Polski powrócił, by, uczestnicząc w programie TOP CHEF, stać się częścią gastronomicznej rewolucji w naszym kraju. W kuchni wymaga od siebie bardzo dużo, bo jak mówi – nienawidzi bylejakości i lenistwa. Według niego gotowanie jest sztuką, do której trzeba podchodzić z wielką uwagą i szacunkiem. Głowę wypełnioną ma pomysłami, inspiruje go każdy stragan, a telefon nabity jest notatkami z pomysłami na nowe dania. Wszystko po to, by być coraz lepszym i tworzyć coraz bardziej wyszukane kompozycje. Marzy o tym, aby odnaleźć swoje nazwisko w czerwonym przewodniku, z 3*** obok nazwy restauracji.
Najważniejsze wyróżnienia
W 2007 roku restauracja Belvedere po raz pierwszy została uhonorowana wyróżnieniem w przewodniku Michelin Guide, które otrzymuje niezmiennie od 8 lat. W 2014 roku Poland 100 Best Restaurants przyznało jej tytuł „Najlepsza Restauracja w Polsce”. Belvedere Catering by Design został w 2014 roku laureatem nagrody MP Power Awards za projekt cateringowy dla linii Fly Emirates. W 2015 roku nagrodę przyniosła zrealizowana z ogromną precyzją rekordowa w Polsce, serwowana kolacja dla 2700 osób! Rekordowy był również czas, w jakim została podana, bo w zaledwie 1,5 godz.!