Siódmy konkurs Wine & Food Noble Night rozstrzygnięty

Fot. Katarzyna Rolak
Fot. Katarzyna Rolak

Wine & Food Noble, wydarzenie organizowane przez Noble Concierge (Noble Bank), odbyło się po raz siódmy. Dania przygotowane przez wyselekcjonowanych do konkursu szefów restauracji podczas eventu oceniało profesjonalne jury i tysięczna publiczność.

W trakcie kilkugodzinnej imprezy prawie 200 kelnerów podało ok. 12 tys. dań tysiącu gościom, na zaaranżowanej sali restauracyjnej o powierzchni 5 tys. m. kw. Wykorzystane zostało 14 tys. talerzy, 3 tys. szklanek i 10 tys. kieliszków do wina, które dzięki Winkolekcji było drugim tytułowym bohaterem wieczoru. Do wytworzenia niecodziennej atmosfery zużyto kilkunastu kilometrów kabli, 600 lamp oświetleniowych, 7 ton konstrukcji kratowych i kilka ton ścian diodowych. Scenografię, która tym razem przeniosła gości do nocnej metropolii, tworzono 30 dni.
Główną część Wine & Food Noble stanowił konkurs kulinarny, w którym publiczność oddaje głosy na przygotowywane na żywo potrawy przez dwunastu szefów kuchni. Oceny dokonuje także profesjonalne jury.
Wieczór dopełniły występy artystyczne zespołów Audiofeels, Kukla Band i tancerzy Kris Crew, a także pokazy kulinarne na osobnej scenie Gaggenau. Wydarzeniem specjalnym była aukcja na rzecz Oxford Noble Foundation, w której wylicytowano dzieła sztuki autorstwa Rafała Olbińskiego i Doroty Łacek-Gorczycy, a także wyborne wino Domaine Christian Moreau Chablis. Cały wieczór prowadził zgrany telewizyjny duet: Dorota Wellman i Marcin Prokop.

Siódma edycja gościła 12 zespołów kulinarnych z całej Polski. O podium walczyli: Michał Bajerski – restauracja Dawne Smaki (Warszawa), Łukasz Budzik – restauracja Monopol (Wrocław), Martin Gimenez Castro – restauracja Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro (Warszawa), Mariusz Glac – restauracja Wentzl (Kraków), Michał Górecki – restauracja Endorfina (Warszawa), Wojciech Kilian – restauracja Signature (Warszawa), Grzegorz Labuda – restauracja T-Bone (Iława), Przemysław Langowski – restauracja Trattoria La Riva (Ostróda), Łukasz Terlikowski – restauracja Slow Food Bistro (Bielany Wrocławskie), Tomasz Trąbski – restauracja Concordia Taste (Poznań), Robert Trzópek – restauracja LunaSol, (Józefów k. Warszawy), Marcin Wojtczak – restauracja Smaki Warszawy (Warszawa).

Publiczność wyłoniła najsmaczniejsze potrawy:
W kategoria „Przystawka:

  • I miejsce: Concordia Taste – małże św. Jakuba ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki, puree z groszku i sosem z kaczki
  • II miejsce: T-Bone – gęsina kołudzka, gęsia wątroba, pieczony burak, gruszka z imbirem
  • III miejsce: Signature – wędzony na zimno, podsmażany w pomarańczach dorsz polarny, emulsja ogórkowa, mus chrzanowy


Kategoria „Danie główne”:

  • I miejsce: T-Bone – ogon wołowy, puree z pieczonego czosnku, sos porto, szpik wołowy, pęczak, emulsja z pietruszki
  • II miejsce: Endorfina – schab z jelenia podany na grzybowym popiele z nutą sosu miodowo-winnego z rozmarynem, w towarzystwie borowikowych krokietów
  • III miejsce: Wentzl – pikantny filet z dorady na ciepłych truskawkach z puree z zielonego groszku


Kategoria „Deser”:

  • I miejsce: Signature – mille-feuille pralinkowe, mus z białej czekolady i fenkułu, malina, sorbet malinowy
  • II miejsce: Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro – dekonstrukcja szarlotki: mus z zielonego jabłka, sorbet jabłkowy, jabłko kompresowane z piwem, dulce de leche imbirowe
  • III miejsce: Wentzl – ciastko czekoladowe z bakaliami, z malinowym musem


Nagrodą za pierwsze miejsca jest listopadowe szkolenie w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. Oprócz gotowania w jednej z najbardziej renomowanych szkół kulinarnych świata, na szczęśliwców czekają kolacje w topowych paryskich restauracjach. Wyjazd ufundowany jest przez wyłącznego dystrybutora wód Evian i Badoit.

Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które typowało kompozycje menu, nie znając autorów. Skład kapituły tworzyli: Adam Chrząstowski (szef kuchni Ed Red w Krakowie), Witold Iwański (ubiegłoroczny zwycięzca Wine & Food Noble Night), Paweł Oszczyk (przewodniczący jury, szef kuchni La Rotisesserie w Warszawie), Kurt Scheller (światowej klasy kucharz, prowadzący autorską akademię) i Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera). Nagroda w tej kategorii powędrowała do restauracji Concordia Taste. Nagrodą jest udział w III edycji Spotkań Szefów Kuchni „Metamorfoza, Gotujemy ProNature”. Niespodzianką w tym roku była jeszcze jedna możliwość otrzymania wyróżnienia. Redaktor naczelna przewodnika Gault & Millau, Justyna Adamczyk, nagrodziła wybraną przez siebie restaurację stażem w luksusowej restauracji Saint-James of Bouliac w Bordeaux oraz udziałem w Gault & Millau Tour. Faworytem po raz kolejny okazała się Concordia Taste.
Event odbył się 27 września, na Tereniu Toru Wyścigów Konnych Służewiec.

 

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl