Siódmy konkurs Wine & Food Noble Night rozstrzygnięty
Wine & Food Noble, wydarzenie organizowane przez Noble Concierge (Noble Bank), odbyło się po raz siódmy. Dania przygotowane przez wyselekcjonowanych do konkursu szefów restauracji podczas eventu oceniało profesjonalne jury i tysięczna publiczność.
W trakcie kilkugodzinnej imprezy prawie 200 kelnerów podało ok. 12 tys. dań tysiącu gościom, na zaaranżowanej sali restauracyjnej o powierzchni 5 tys. m. kw. Wykorzystane zostało 14 tys. talerzy, 3 tys. szklanek i 10 tys. kieliszków do wina, które dzięki Winkolekcji było drugim tytułowym bohaterem wieczoru. Do wytworzenia niecodziennej atmosfery zużyto kilkunastu kilometrów kabli, 600 lamp oświetleniowych, 7 ton konstrukcji kratowych i kilka ton ścian diodowych. Scenografię, która tym razem przeniosła gości do nocnej metropolii, tworzono 30 dni.
Główną część Wine & Food Noble stanowił konkurs kulinarny, w którym publiczność oddaje głosy na przygotowywane na żywo potrawy przez dwunastu szefów kuchni. Oceny dokonuje także profesjonalne jury.
Wieczór dopełniły występy artystyczne zespołów Audiofeels, Kukla Band i tancerzy Kris Crew, a także pokazy kulinarne na osobnej scenie Gaggenau. Wydarzeniem specjalnym była aukcja na rzecz Oxford Noble Foundation, w której wylicytowano dzieła sztuki autorstwa Rafała Olbińskiego i Doroty Łacek-Gorczycy, a także wyborne wino Domaine Christian Moreau Chablis. Cały wieczór prowadził zgrany telewizyjny duet: Dorota Wellman i Marcin Prokop.
Siódma edycja gościła 12 zespołów kulinarnych z całej Polski. O podium walczyli: Michał Bajerski – restauracja Dawne Smaki (Warszawa), Łukasz Budzik – restauracja Monopol (Wrocław), Martin Gimenez Castro – restauracja Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro (Warszawa), Mariusz Glac – restauracja Wentzl (Kraków), Michał Górecki – restauracja Endorfina (Warszawa), Wojciech Kilian – restauracja Signature (Warszawa), Grzegorz Labuda – restauracja T-Bone (Iława), Przemysław Langowski – restauracja Trattoria La Riva (Ostróda), Łukasz Terlikowski – restauracja Slow Food Bistro (Bielany Wrocławskie), Tomasz Trąbski – restauracja Concordia Taste (Poznań), Robert Trzópek – restauracja LunaSol, (Józefów k. Warszawy), Marcin Wojtczak – restauracja Smaki Warszawy (Warszawa).
Publiczność wyłoniła najsmaczniejsze potrawy:
W kategoria „Przystawka:
- I miejsce: Concordia Taste – małże św. Jakuba ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki, puree z groszku i sosem z kaczki
- II miejsce: T-Bone – gęsina kołudzka, gęsia wątroba, pieczony burak, gruszka z imbirem
- III miejsce: Signature – wędzony na zimno, podsmażany w pomarańczach dorsz polarny, emulsja ogórkowa, mus chrzanowy
Kategoria „Danie główne”:
- I miejsce: T-Bone – ogon wołowy, puree z pieczonego czosnku, sos porto, szpik wołowy, pęczak, emulsja z pietruszki
- II miejsce: Endorfina – schab z jelenia podany na grzybowym popiele z nutą sosu miodowo-winnego z rozmarynem, w towarzystwie borowikowych krokietów
- III miejsce: Wentzl – pikantny filet z dorady na ciepłych truskawkach z puree z zielonego groszku
Kategoria „Deser”:
- I miejsce: Signature – mille-feuille pralinkowe, mus z białej czekolady i fenkułu, malina, sorbet malinowy
- II miejsce: Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro – dekonstrukcja szarlotki: mus z zielonego jabłka, sorbet jabłkowy, jabłko kompresowane z piwem, dulce de leche imbirowe
- III miejsce: Wentzl – ciastko czekoladowe z bakaliami, z malinowym musem
Nagrodą za pierwsze miejsca jest listopadowe szkolenie w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. Oprócz gotowania w jednej z najbardziej renomowanych szkół kulinarnych świata, na szczęśliwców czekają kolacje w topowych paryskich restauracjach. Wyjazd ufundowany jest przez wyłącznego dystrybutora wód Evian i Badoit.
Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które typowało kompozycje menu, nie znając autorów. Skład kapituły tworzyli: Adam Chrząstowski (szef kuchni Ed Red w Krakowie), Witold Iwański (ubiegłoroczny zwycięzca Wine & Food Noble Night), Paweł Oszczyk (przewodniczący jury, szef kuchni La Rotisesserie w Warszawie), Kurt Scheller (światowej klasy kucharz, prowadzący autorską akademię) i Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera). Nagroda w tej kategorii powędrowała do restauracji Concordia Taste. Nagrodą jest udział w III edycji Spotkań Szefów Kuchni „Metamorfoza, Gotujemy ProNature”. Niespodzianką w tym roku była jeszcze jedna możliwość otrzymania wyróżnienia. Redaktor naczelna przewodnika Gault & Millau, Justyna Adamczyk, nagrodziła wybraną przez siebie restaurację stażem w luksusowej restauracji Saint-James of Bouliac w Bordeaux oraz udziałem w Gault & Millau Tour. Faworytem po raz kolejny okazała się Concordia Taste.
Event odbył się 27 września, na Tereniu Toru Wyścigów Konnych Służewiec.