Belvedere Catering by Design dla szczytu NATO
Belvedere Catering by Design obsługiwał podczas szczytu NATO dwie uroczystości najwyższego szczebla – kolację dla reprezentantów państw członkowskich NATO i kolację dla reprezentantów krajów partnerskich.
Zespół Belvedere Catering by Design przygotował uroczystą kolację w Pałacu Prezydenckim (8 lipca), w której wzięli udział Sekretarz Generalny NATO, prezydenci, premierzy, ministrowie obrony i ministrowie spraw zagranicznych państw członkowskich. W tym samym dniu Catering by Design zapewnił również oprawę cateringową kolacji w Zamku Królewskim, na którą zaproszeni zostali najważniejsi delegaci z krajów partnerskich NATO.
Oba wydarzenia były okazją do zaprezentowania znamienitym gościom polskiej sztuki kulinarnej. Polska kuchnia w stylu fine dining wywarła duże wrażenie na uczestnikach kolacji. Zachwyciły takie dania jak: białe szparagi z rabarbarem i bazylią, wiejskie pomidory z twarogiem łomnickim, dorsz z młodym szpinakiem i czerwoną porzeczką, antonówka pieczona w sianie, krem z pędów sosny z lodami z kory brzozowej. Menu na obie uroczystości zostało stworzone przez szefa kreatywnego Marcina Przybysza, laureata międzynarodowej nagrody Chef de l’Avenir. O dobór win zadbał sommelier Belvedere – Piotr Zieliński, który do wybranych dań zaproponował znakomite polskie wina.
– Jesteśmy zaszczyceni, że już po raz kolejny mogliśmy obsługiwać wydarzenie tak wysokiej rangi – mówi Artur Zymerman, prezes Belvedere Gourmet Group. – Cieszy nas, że podczas drugiego już obsługiwanego przez nas szczytu NATO mogliśmy promować polską kuchnię wśród najważniejszych osobistości na świecie. To dla nas naprawdę niezwykłe wyróżnienie.
Szczyt NATO odbył się w Warszawie, w dniach 8 – 9 lipca.